Puoluevaltuuston kokous oli menestys

Lauantai 8.12.2018 klo 5:52 - Matti Ahonen

Puoluevaltuutettujen kokous oli menestys tulevien eduskuntavaalien kampanjoinnin aloitukseen. Esillä olivat keskustalle elintärkeät asiat kuten ilmastonmuutos, lapsiperheiden aseman parannus, perusturvan aikaansaaminen, sosiaaliturva osaksi pientuloisille perheille ja 1000 uuden opettajan kouluttaminen.

Vihdoinkin selkeää tekstiä elintärkeistä asioista, jotka selvästi osoittavat sen todeksi, että tulevaisuus on Keskustassa. On mahtavaa, että Keskusta selvästi ilmotti, mitä aikoo jatkossa toteuttaa, ei vain omille äänestäjille, vaan myös kilpailijoilleen.

Sipilä nousi aikoinaan eduskuntaan tarkoituksenaan muuttaa poliittista kulttuuria eduskunnassa. Ainakin hallituksen työskentely on täysin muuttunut Sipilän aikana. Hallituksen aikaansaannokset ovat varmasti ainakin osaksi uuden johtamismallin ansiota. Turussa nähtiin toisenlainen Sipilä, jolla on myös kyky tarvittaessa esiintyä voimakkaasti niin omille kuin muillekin.

Huolimatta tämänhetkisestä kannatuksesta Keskusta ei jää ”tuleen makaamaan”, vaan haastaaSDP:n ja vapaavuorelaisen politiikan sekä epärealistiset puolueiden ehdotukset omalla ohjelmallaan. Kun aika ja ympäristö on suotuisa, palaa Keskustan sovinnollinen asioiden käsittely sille kuuluvalle paikalle.

Kommentoi kirjoitusta.

TEKOÄLYROBOTTIEN AIKAANSAANNOKSET

Tiistai 25.9.2018 klo 20:08 - Matti Ahonen

On selvää, että keskiluokka kärsii eniten robottien määrän lisääntymisestä. Robotit eivät enää ole apuvälineitä, vaan itse työntekijöitä sanan varsinaisessa merkityksessä. Vasta hiljattain arvioitiin aivan väärin sitä nopeutta, joilla tekoälyrobotit vievät meidän työpaikat. Tämä kehitys synnyttää pienen osan uusia työtehtäviä huoltoon, asennukseen, suunnitteluun ja sovellutukseen. Mutta ne tehtävät tulevat aivan toisille ammateille, jotka on koulutettu erikoistehtäviin mittavalla perusoppi- ja ammattioppimäärällä.

Mitkä nykyisistä ammateista nopeimmin menettävät työpaikkansa. Lipunmyyjät ovat ehkä paras esimerkki kassojen kanssa, koska he tulevat heti perässä. Liput ostetaan automaatista tai netistä. Elintarvikkeet nostetaan kaapista suoraan ostoskärryyn ja maksu velotetaan saman tien tililtämme. Amerikassa on jo tällaisia yrityksiä, jotka toimivat täysin ilman henkilökuntaa automaattisesti. Seuraavat suuret ammattiryhmät ovat palvelualalla.Toimistotyöntekijät ja ns. valkokaulusammatit, varastotyöntekijät ja logistiikka kokonaisuudessaan tulevat mullistumaan täysin. Liikenteessä ajoneuvojen kuljetus siirtyy muutamassa vuodessa roboteille. Sääliksi käy lastenlapsiamme, sillä he eivät enää saa ajaa autoa kuin korkeintaan museoautoja museoradalla.

Mitä sitten tilalle, on erittäin iso kysymys. Koulutusta joudutaan lisäämään runsaasti, jolloin on mahdollisuus hankkia uusi ammatti tai ainakin uusia taitojaan, mikä auttaa sopeutumaan meneillään olevaan muutokseen. Töiden luonne ja kestävyys tulee muuttumaan enemmän projektitehtäviksi ja lyhytaikaisiksi pätkätöiksi. Näin tulovirrat muodostuvat monesta eri osatehtävästä. Tällä hetkellä ammattiyhdistysliike ja oppositio vastustavat kiivaasti meneillään olevaa muutosta. On aivan selvää, etteivät ne tajua tai ymmärrä, mitä todella on tapahtumassa teknologian muutokselle tällä hetkellä. Vastustus hankaloittaa niitä ihmisiä, jotka joutuvat tai jo ovat työttömiä uusien työpaikkojen löytämisessä. Ammattiliitot tekevät itselleen ison karhunpalveluksen. Sen sijaan niiden pitäisi tässä tilanteessa ryhtyä aktiivisesti luomaan ja etsimään työnantajien kanssa uusia keinoja mahdollisten tulevien haittojen lieventämiseksi.

Mitä tulee oppositioon, he hyvin tietävät mitä on edessä. Kohta vaalit lähestyvät ja äänestäjille luodaan tahallaan sellainen kuva, että muutosta pystytään estämään ja palaamaan vanhaan järjestelmään niinkuin mitään ei olisi tapahtumassa. Toivottavasti äänestäjät ovat hereillä.

On lyhytnäköistä ja vastuutonta jättää huomioimatta meneillään olevan muutoksen todellisia vaikutuksia yhteiskunnalle ja sen asukkaille. Meillä on hyvä vertailukohta 1800-luvun alunteollisen vallankumouksen seurauksien vaikutuksista väestöön. Silloin muutos aiheutti laajasti työttömyyttä, nälänhätää ja sairautta, koska teollisen vallankumouksen hedelmät menivät pääsääntöisesti omistajien taskuun. Uuden teollisuuden tuomaa varallisuuden kasvua alettiin siirtää vasta 40 vuoden kuluttua, jolloin väestön elintasossa alkoi hiljainen paraneva kehitys.

Tällä hetkellä elämme jälleen valtavan taloudellisen ja teollisen muutoksen alkuvaihetta. Meidän on painostettava siis äänestämällä, että päättäjät luovat ja varmistavat, että tekoälyn automaation ja robottien tuomaa todellista hyötyä tulostetaan merkittävällä osuudella valtiolle suoraan. Yksityinen taloussektori on velvollinen edistämään ja suostumaan ko. tulonsiirtoon valtiolle jo siitäkin syystä, että ovat jo vuosia nauttineet automaation tuomista hedelmistä ilman vastiketta. Valtio ja kunnat ovat joutuneet kantamaan suuret seuraukset, joita irtisanomisista on seurannut. Samoin yksityinen sektori on estoitta nauttinut ja hyödyttänyt toimintaansa yhteiskunnan perustutkimuksen hedelmillä.

Tällä estetään 1800-luvun virheiden toistuminen, joita silloinen väestö joutui kokemaan. Suomen valtio pystyy kouluttamaan ja turvaamaan toimeentulon muuttuvassa tilanteessa, kunhan sillä on riittävästi varoja ja valtion tulopohja on tarpeeksi vankka. Näin vaalien lähestyessä toivon todella keskustelun rehellisesti koskevan äänestäjien tulevia ongelmia ja mahdollisuuksia. Jos nämä asiat haudataan vanhanaikaisiin vaalilupauksiin, niin meidän poliitikkomme tahallaan johtavat äänestäjiä harhaan. Luoja meitä siitä varjelkoon!

Kommentoi kirjoitusta.

USKO MUUTOKSEEN!

Tiistai 25.9.2018 klo 20:05 - Matti Ahonen

Usko muutokseen!

Minulle on julkisesti sanottu, että Suomenmaan netti-osastolla 13.8. ”Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta” -kirjoituksessani ei huomioitu osinkotuottojen jakautumista sekä koko kirjoitus oli utopiaa pilvilinnoista. Onneksi nykyään jo useampi puolue ja vastuullisissa yhteiskunnan johtopaikoilla olevat henkilöt tietävät, että lähitulevaisuudessa yhteiskunnan muuttuessa yhä kiihtyvällä vauhdilla, todella vaikeita päätöksiä on tehtävä. Näistä yksi on valtion tulorahoituksen lisääminen taloudellisen toiminnan avulla. Osinkotulojen jakautuminen ei muutu valtion tarpeesta lisätä tulorahoitusta, vaan osinkotulojen jakautumiset riippuvat suhdanteista, yrityksien menestyksistä, salkun sisällöstä sekä salkun hoitajan taitavuudesta.

Tänä päivänä yritys ostaa täysin automaattisen koneen tuotantoonsa. Tämä kone korvaa kymmenen henkilön työpanosten kustannukset, joista kolme henkilöä saa työtä koneen huollossa ja asennuksissa. Yritys saa seitsemän henkilön työpanoksien kustannukset hyödykseen, koska näitä ihmisiä ei enää tarvita. Tämän lisäksi yritys saa vähentää poistona huomattavan summan verotuksessa ko. koneen ostoarvosta.

Eduskunnan tulee säätää laki, että kuvatun seitsemän hengen työpanoksien kustannussäästöistä 1-2 hengen osuus siirretään valtiolle korvauksena automaation tuomasta hyödystä. Edellä kuvattu laki ei todellakaan vaadi väkivaltaista toimintaa niinkuin on julkisesti väitetty lain voimaan saamiseksi. Riittää, kun muutetaan perustuslakia enintään kahdessa seuraavassa hallituskaudessa, jolloin laki astuu voimaan.

Ehkä me suomalaiset tarvitsemme edellä väitettyä ”utopistista” lain uudistusta. Uskonpa, että enemmistö lukijoista ei pidä ajatusta ”pilvilinnana”, vaan tarpeellisena uudistuksena. Siis luottakaamme omaan eduskuntaamme, huolimatta edessämme olevista vaikeista vaaleista. Ennenkin on tehty mahdottomia sopimuksia yhteisvoimin, positiivisin ajatuksin.

Kommentoi kirjoitusta.

HALLITUKSEN TEILAAJAT

Maanantai 10.9.2018 klo 22:03 - Matti Ahonen

Professori Markku Kuisman mittava haastattelu Helsingin Sanomissa 29.7 kirvoitti esittämään muutaman kommentin kysymysten kera. Ansioitunut Kuisma luotsasi haastattelussaan osuvasti maailman valta- ja taloussuhteiden kehitystä meidän aikanamme. Varsinkin markkinatalouksien kehittyminen suuryritysten aikana oli hyvin osuvaa. Tosin hän jätti mainitsematta suuryritysten tavan palkata runsaasti lobbareita edistämään lainsäädäntöä suuryrityksiä hyödyttävään suuntaan yhteiskuntien kustannuksella. Tästähän on runsaasti kirjoituksia, joissa kerrotaan niistä vahingoista, joita eräille maille on tullut.

On aivan totta, vaikuttaa siltä kuin markkinatalous on mielletty ainoaksi keinoksi toimia muutosten ja tehokkuuden aikaan saamiseksi. Tilanne on kuin sadussa, jossa ”Pandoran lippaan” henki on päästetty valloilleen, tai niinkuin Raamatussa, jossa yhteisö palvoi ”kultaista vasikkaa”. Kun yhteisö ei samalla tiedä, mitä ja kuinka tulisi toimia kohtuullisuuden saavuttamiseksi. Järkyttävää oli kuitenkin se kritiikki, jota hän esitti meidän hallitustamme kohtaan. On vaikea käsittää , mistä nämä kommentit kumpuavat ottaen huomioon professorin yhteiskunnallisen aseman ja arvostetun tutkijan tietomäärän. Varsinkin, kun hän ei esittänyt mitään vaihtoehtoisia toimia, joilla hallitus olisi saavuttanut työllisyyden nousun liki 72 %, valtion velan kasvun taittumisen sekä talouden huomattavan kasvun saavuttamisen verrattuna aikaisempiin hallituksiin, puhumattakaan 100 000 uudesta työpaikasta.

Kirjoituksesta henkii aivan kuin olisi oppositio puhunut. On se kumma tämä suomalainen yhteiskunta. Jos pieni porukka saa aikaiseksi koko yhteisöä hyödyttäviä asioita sen jälkeen, kun muut olivat lähes 10 vuoden aikana yrittäneet korjata meidän talouttamme. Anteeksi, saivathan he sen vielä huonommaksi kuin mitä oli ennen heitä. Niin varsinkin porukan vetäjää eli Sipilää mollataan ja haukutaan kaikin mahdollisin tavoin. Myös pyritään kaikin keinoin vähättelemään tai esittämään, että aikaansaannot ovat muiden ansiota. Tässä tulee erinomaisesti suomalaisten perisynti esiin, eli kateus. Suomessa ei kertakaikkiaan kukaan saa onnistua, sillä sehän on katastrofi meidän kannalta, jotka emme onnistuneet, mehän menetämme kasvomme.

Nyt olisi korkea aika tunnustaa pääministeri Sipilän ja muiden hallituksen jäsenten työnteon tulosten arvo sille kuuluvalle tasolle. Henkilökohtaisesti uskon, että jos professori Kuisma pyytäisi haastattelun Sipilältä, hän varmaankin mielellään suostuisi tähän. Olen vakuuttunut siitä, että professori Kuismakin tulisi samaan tulokseen kuin iso osa suomalaisia, että hallitus Sipilän johdolla on taitavasti käyttänyt maamme resursseja markkinatalouden valjastamiseksi Suomen kansan hyväksi.

Kommentoi kirjoitusta.

HALLITUKSEN TEHTÄVÄT

Maanantai 10.9.2018 klo 21:59 - Matti Ahonen

Takametsien miehiltä ja muilta aktiiveilta on tullut hallitukselle kovasti evästyksiä, että miten pitäisi toimia ja mihin painopiste asettaa. Se, mitä Sipilä sanoi Lahden kokouksessa puolueen tavoitteista ja linjasta ensi vaalikaudelle, oli täyttä asiaa. Hyvällä syyllä voidaan valita iskulauseeksi tällä kertaa ”Keskusta on sillanrakentaja”. Toivotaan tulevan mainonnan ja materiaalien olevan laadukkaampia kuin aikaisemmin.

Mitä sitten tulee hallituksen kiireellisiin tehtäviin ennen seuraavia eduskuntavaaleja, onkin tuhannen taalan kysymys. On aivan varmaa, että kannatusta ei saada nouse- maan jos puolueen digitaalista vuoropuhelua ja sisältöä ei muokata, nykyaikaisia mahdollisuuksia käyttäen esim. tekoalyä. Jo yksinkertaisesti hallituksen päätösten valmisteluun tulisi ottaa puolueen kannattajat ja aktiivit mukaan. Ennenkin maailmassa on ymmärretty, että kyselytekniikka tuo parhaan lopputuloksen kyselijälle. Hallitushan kuitenkin lopulta päättää missä laajuudessa vastaukset tulee huomioida. Kysytyille on mukanaolon ja hyväksynnän takia ensiarvoisen tärkeätä tulla huomatuksi puolueen vaikuttajina ja kannattajina.

Hallitus pystyy varmasti nopeasti aikaansaamaan sellaisen tietokoneohjelman, jonka avulla se voi luoda toistuvasti käytettävän kysely- ja vastausohjelman joka ynnää tulokset ja listaa perustelut. Tätä työkalua tulisi käyttää ahkerasti varsinkin omiin jäseniin ja kannattajiin. Työkalua voidaan ja tulee käyttää myös suureen yleisöön, sillä mikä muu keino olisi yhtä tehokas ja edullinen laajan tiedon hankintaan. Ne äänestäjät, jotka ovat täysin turhautuneita nykyisiin poliittisiin puolueisiin, ovat vaikeasti tavoitettavia ja lähestyttäviä. Tässä olisi eräs keino.

 

Kommentoi kirjoitusta.

Maakuntien rahoitus

Keskiviikko 6.6.2018 klo 21:20 - Matti Ahonen

MAAKUNTIEN RAHOITUS

Rahoituksesta keskustellaan nyt julkisesti runsaasti, koska asia on kokonaisuuden kannalta elintärkeä. Nyt on syytä kuitenkin muistaa, mistä koko soten uudistustarve lähti liikkeelle: ihmiset eivät päässeet ajoissa lääkäriin. Jatkohoitoon oli erittäin vaikeaa päästä, ja kuntien rahat eivät riittäneet sairaskulujen kattamiseen, koska asukkaita oli liian vähän tarpeeseen nähden.

MAAKUNTIEN OMA VEROTUSOIKEUS ei ratkaise tarvetta kuin osittain. Jos maakunnalla on verotusoikeus, käy ennemmin tai myöhemmin niin kuin kunnille. Veroäyriä muutetaan kulujen mukaan, mikä johtaa maakuntien ja asukkaiden eriarvoistumiseen. Korkean veroäyrin maakunnissa asukkaat maksavat sotesta enemmän kuin alempien veroäyrien maakunnissa.

ALKUPERÄINEN RAHOITUSMALLI, jota hallitus on ehdottanut, on ainoa oikea, koska koko yhteiskunta kantaa vastuun ja kulut, eikä eriarvoisuutta synny tätä kautta. Aivan nykyisen hallituskauden alussa eräässä Uudenmaan piirikokouksessa Matti Vanhasen kanssa asiaa käsiteltiin. Tällöin todettiin yksinkertaisesti, että valtio kerää koko kansalta soteverot ja jakaa maakunnille asukasluvun, sairastavuuden sekä ikärakenteen perusteella tarvittavan summan ja säilyttää itsellään tietyn puskurirahaston erikoistilanteita varten. Eli jos maakunnassa syntyy poikkeava tilanne, valtio tulee ilman muuta hätiin. Tätä järjestelmää ei pidä muuttaa, koska se on järkevin ja oikeudenmukaisin. Tulevat maakunnat eivät tarvitse verotusoikeutta, joka vain synnyttää lisää byrokratiaa ja eriarvoista sotekustannusta asukkaille.

Matti Ahonen

Kommentoi kirjoitusta.

Häirikkö

Maanantai 12.2.2018 klo 21:35 - Matti Ahonen

HÄIRIKKÖ ?

Lehtikirjoituksissa on väitetty, että Paavo Väyrynen on piikki Keskustan lihassa. Asiassa on jonkin verran perää. Vaikeaksi tämän tekee Paavon kaksilla raiteilla ajaminen, kun Keskustalla on selkeä päärata. Paavon väitteet, etteivät Suomi ja Keskusta ole enää Kekkosen ja Paasikiven linjoilla, vaan oikeistolaistunut valtio ja puolue, joka on menossa Natoon kovaa vauhtia.

Menneisyyden haamut

On valitettavaa, ettei Paavo tajua sitä, että Kekkonen hivutti Suomea koko ajan kohti länttä. Kekkonen kutsui tänne kaikki sen aikaiset silmäätekevät valtion päämiehet, jotka allekirjoittivat mm. ihmisoikeuksia kunnioittavan julistuksen muiden rauhaa edistävien asiakirjojen lisäksi. Suomen tilanne oli täysin toisenlainen kuin nykyisen Suomen. Silloin pyrittiin olemaan puolueeton voidaksemme pitää yllä omaa yhteiskuntajärjetystämme. Tosiasiassa Suomi oli tuolloin Neuvostoliiton etupiiriä, myöskin lännessä ajateltiin ja koettiin näin.

Romahdus

Kun Neuvostoliitto romahti, avautui Suomelle lyhyessä ajassa mahdollisuus liittyä kokonaan läntiseen Eurooppaan. Tämän seurauksena Suomi ei tosiasiassa ole enää puolueeton valtio, niin kuin Kekkosen aikaan pyrittiin olemaan. Suomi kuuluu läntisten demokratioiden joukkoon ja on sotilaallisesti liittoutumaton. Tämän kehityksen seurauksena ovat luonnollisesti markkinatalouden keinot ja arvot lisääntyneet. Suomi ei kuitenkaan ole oikeistolaistunut, varsinkaan kun sitä verrataan muihin läntisiin valtioihin. Tosiasissa Suomessa tehdään hyvin keskustalaista politiikkaa, jossa työmarkkinajärjestöt ja oppositio ovat hyvin voimakkaita.

Puolulekokous

Paavo Väyrynen ei suostu tai halua tulla nykyaikaan ja hyväksyä Suomen nykyistä asemaa. On tosiasia, että Suomi ja Keskusta eivät voi toimia enää kuten 60-70-luvulla. Paavo on ilmoittanut eroavansa Keskustasta, jos häntä ei valita puolueen puheenjohtajaksi Sotkamon puoluekokoukuksessa. Koska hän on näin ilmoittanut ja täten kiristää puoluetta, vaadittakoon Paavo Väyryseltä kirjallinen sitoumus eroamisestaan, jos hän ei tule valituksi. Tämä sitoumus pitää allekirjottaa ennen vaalia.

Matti Ahonen

Mäntsälä

Kommentoi kirjoitusta.

PULINAT POIS!

Tiistai 30.1.2018 klo 20:32 - Matti Ahonen, Mäntsälä

Kansa äänesti Saulin suoraan 6 vuoden jatkokaudelle. Onnittelut Sauli Niinistölle. Jopa Putin onnitteli Suomen Nato-vastaisesta tuloksesta. Ehkä häneltä jäi huomaamatta taustaryhmän pyrkimykset ja Saulin mahdollinen henkilökohtainen mielipide. Vaalissa oli uusi piirre se, että ensi kerran myös eläkejärjestö oli virallisesti Saulin takana. Tähän asti ne ovat virallisesti   pitäytyneet politiikan ulkopuolella.

VÄÄRÄ TULKINTA ?

On väitetty, että Paavo Väyrynen kilpaili Matti Vanhasta vastaan ja voitti tämän. Tämä ei pidä paikkaansa, koska Väyrysen todellinen vastustaja oli Pekka Haavisto, jolle hän hävisi myös edellisissä vaaleissa. Hallituspuolueen ainoana ehdokkaana Matti Vanhasen tulos oli paras. Vielä parempi se olisi ollut voimakkaammalla TV-mainonnalla.

Kommentoi kirjoitusta.

Miksi Matti Vanhanen presidentiksi

Maanantai 22.1.2018 klo 21:26 - Tapio Havula

Presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen vaalipäivä 28.1. lähenee. Puhutaan, että vaali on jo ratkennut. Vaali ratkeaa kuitenkin vasta sitten, kun äänet on laskettu.

Maailma on muuttunut paljon menneenä kuutena vuotena, minkä nykyinen presidentti on ollut virassa. Presidentiltä vaaditaan entistä enemmän ulkopolitiikan osaamista, kokemusta ja näkemystä ympäröivästä maailmasta.

Matti on pitkään ollut ulkopolitiikan ytimessä vaativien tehtävien myötä, joita hänellä on ollut kannettavanaan menneiden vuosien varrella. Osaamista kyllä löytyy, eikä kai sitä kukaan kielläkkään. Hän on pystynyt selväsanaisella esiintymisellään avaamaan myös kiperiä kysymyksiä.

Paljon keskustelua herättäneestä Nato-linjauksesta on Matilla selvä kanta, että nykyinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka on hyvä, eikä siihen kuulu Nato-jäsenyys.

Presidentin rooli ei kuitenkaan ole pelkästään ulkopolitiikkaa. Presidentti on myös arvojohtaja ja ”unilukkari”, jonka ajatuksilla ja sanoilla on aina iso painoarvo.

Menneenä kuutena vuotena kansakunnan eheys ja yksituumaisuus ei ole vahvistunut. Eriarvoisuus on kasvanut ja jakolinjoja on syntynyt. On tullut vastakkainasettelua esimerkiksi kaupunkien ja maaseudun välillä. Ääripäät ovat nostaneet päätään monessa asiassa. Keskittäminen on lisääntynyt.

Tarvitaan tasapainottavaa presidenttiä. Turvallinen, menestyvä ja hyvinvoipa Suomi rakentuu koko Suomen ja kaikkien suomalaisten voimin.

Keskustan historiallinen rooli on ollut sovinnon rakentajan rooli. Tätä tehtävää on Matti oikea ihminen viemään eteenpäin. Matin arvomaailmassa tärkeitä ovat tasa-arvo, keskinäinen kunnioitus, ahkeruus, ylisukupolvisuus, kohtuullisuus ja eteenpäin pyrkivä mieli.

Matin arvoissa on paljon asioita, jotka me Mäntsälässä voimme allekirjoittaa yhtenä Helsingin seudun kehyskuntana Nurmijärven kanssa.

Maailma tarvitsee lisää vakautta ja Suomi lisää yhtenäisyyttä. Matti Vanhanen pystyy rakentamaan molempia, siksi kannatan häntä Suomen seuraavaksi presidentiksi.

Tapio Havula

Keskustan Mäntsälän kunnallisjärjestön puheenjohtaja

Kommentoi kirjoitusta.

Mennyttä vuotta

Torstai 4.1.2018 klo 21:12 - Tapio Havula

Suomen 100-vuotisjuhlavuosi on takana. Mäntsälässäkin juhlittiin monin eri tavoin itsenäisyytemme juhlavuotta.
Mieleen jäi veteraaneille järjestetty tilaisuus  Hirvihaaran kartanossa.  Veteraanien joukko vääjäämättä harvenee ja askel lyhenee.
Uskon, että he, jotka kykenivät tilaisuuteen  saapumaan, arvostivat tilaisuutta. Veteraanisukupolvea saamme kiittää tämän maan puolustamisesta ja jälleenrakentamisesta.
Tilaisuudessa jaettiin myös kunnan tunnustuspalkinnot  mittavasta kotiseudun hyväksi tehdystä työstä vuosien varrella. Lahjakortit luovutettiin Kirsti Manniselle, Pentti Rissaselle ja Eero Pietilälle.
Itsenäistä Suomea juhlittiin Mäntsälässä kouluilla monin tavoin. Itse osallistuin Myllymäen koulun juhlaan ja oli mieleenpainuvaa, kun koko koulu lauloi yhteislauluna Veteraanin iltahuudon.

Mennyt vuosi on ollut uusien kuntapäättäjien ”sisäänajoa”. Kesäkuun alussa alkanut valtuustokausi on lukuisalle uudelle kuntapäättäjälle uusi mielenkiintoinen haaste, mitä malttamattomana  odotetaan. Opittavaa on paljon.

Valtuuston tärkein vuotuinen päätös on talousarvion käsittely. Vuoden 2018 talousarvion käsittely lautakunnissa, kunnanhallituksessa ja valtuustossa sujui hyvin yksituumaisesti mikä lupaa hyvää jatkossa. Isoissa asioissa yksituumaisuutta tarvitaan.
Talousarviossa perustettiin uusia toimia lähes 20. Väestö ikääntyy ja hoito- ja hoivapalvelut kaipaavat vahvistusta. Myös nuorten kesätyöllistämiseen panostetaan tulevana vuonna.

Menneen vuoden yksi merkittävimmistä päätöksistä oli, kun valtuusto päätti lähteä mukaan perustettavaan Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymään. Tämä Hyvinkään sairaanhoitoalueen kunnista (5 kuntaa) lisättynä Pornaisillla  muodostuva kuntayhtymä ottaa järjestämisvastuun sosiaali - ja terveydenhuollon palveluista tälle n. 200 000 asukkaan alueelle vuoden 2018 alusta.

Kuntayhtymän perustaminen on askel kohti maakunnan vastuulle vuonna 2020 siirtyviä palvetuotantoja. Haluamme ennakoida tulevaa ja olla aloitteellisia.

Mennyt vuosi on ollut menestyksellinen kunnan elinkeinopolitiikalle. Meidän ” Mäntsälän malli” tuottaa jatkuvasti hyvää tulosta, mikä saa aikaan ihailua ja kysymyksiä  muiden kuntien ja median taholta.
Menneeltä vuodelta voi mainita kaksi merkittävintä tulijaa. Muovituotteita valmistava pörssiyhtiö Recticel ja HL-Vihannestukku syövät kunnan tonttivarantoa yhteensä yli 20 hehtaaria.

Paljon kiitosta saamme myös siitä, että kunta investoi vahvasti koulu- ja päiväkotiverkkoon.
Riihenmäen upea koulu vihittiin juuri käyttöönsä, Hyökännummen koulun harjannostajaisia vietettiin joulun alla ja Sälinkään koulun rakentaminen alkaa  tulevan talven aikana.

Valitettavaa on Ehnroosin koulun tilanne. Vaikea on ymmärtää, miten asiat voi  niin mutkistua, että
ei voi kuin odotella ja ihmetellä pattitilanteen laukeamista.

Kuntakonsernin investoinnit ovat kolmena seuraavana vuonna yhteensä noin 100 miljoonaa. Se on kieltämättä korkealla tasolla ja edellyttää tiukkaa menokuria tulevina vuosina kunnan käyttötaloudessa. Vielä kun muistamme, että kuntaverosta poistuu 12,3 prosenttiyksikköä vuonna 2020, kun maakunnat lähtevät toimimaan.

Lopuksi voi todeta, että Mäntsälällä on takana vahva kasvun vuosi ja uskon, että semmoinen tulee olemaan myös alkava vuosi 2018.

Hyvää alkanutta vuotta!
Tapio Havula
kunnanhallituksen puheenjohtaja

2 kommenttia .