Markkinoinnin monet kasvot

Perjantai 26.3.2021 klo 20.20 - Harri Kuokkanen


"Hulluutta on se, että tekee samat asiat uudelleen ja uudelleen ja odottaa eri tuloksia." Tämä Albert Einsteinin lause on monelle tuttu, varsinkin Mäntsälässä. Pienellä muutoksella, jos sallitaan: "jättää tekemättä uudelleen ja uudelleen".

"Digitaalinen markkinointi, ambient, hakukonemarkkinointi, hakukoneoptimointi, megatrendi, vaikuttajaviestintä..." ja "jonnet" sekä "boomerit."

Nämä kaikki voivat tuntua vieraalta. Siksi usein ratkaisu on hankkia konsultti. Konsultit osaavat kyllä laskuttaa ja käteen jää vielä sekavampi tuotos synergioista ja virtaviivaisista strategioista koostuva sekamelska. Siis, jos ei tiedetä, mitä tehdään.

Kuntien tulee markkinoida itseään. Nykyään ei voida olettaa, että ihmiset kokoontuvat toreille kuulemaan puhujaa, vaan puhujan on mentävä ihmisten luokse. Jopa evankelisluterilainen kirkko tekee näin. Markkinointiosaaminen on monimutkaista. Markkinointi on työkalu, jonka tarkoitus on mahdollistaa tavoitteiden toteutuminen; Mäntsälän talousarvion mukaan tuo tavoite on asukasmäärän kasvattaminen. Silti sille ei ole annettu onnistumisen edellytyksiä, resursseja. Vanhat toimintatavat eivät ole tuottaneet tulosta, ja kuten Albert Einstein sanoi, on hulluutta odottaa erilaista lopputulosta. Mittareilla voidaan todeta miten on onnistuttu; asukasmäärä on laskenut.

Mitä sitten on tehty? Asuntomessuilla on käyty jakamassa lehtisiä ja "on verkostoiduttu". Mäntsälä viestii ja kuulee -ohje saatiin julkaistua, mutta sen jalkauttaminen on ollut vähintään vaatimatonta. Rahaa on mennyt arviolta
45 000 €, mutta hankintaohjeen mukaisesti tätä ei voi tarkastaa, koska hankintapäätöksiä ei ole tarvinnut tehdä. Eikä siis ole tehty. Markkinoinnilla voidaan saavuttaa asetettu ensisijainen tavoite, eli Mäntsälässä asukasmäärän kasvu. Sillä voi olla myös toissijaisia tavoitteita tai ainakin vaikutuksia: kunnan kiinnostavuus asiantuntijoiden tai investoijien silmissä, kotiseutuylpeys, yhteisöllisyys, yritystoiminnan kehittyminen tai kunnasta muuton väheneminen. Mikäli nykyisen valtuuston tavoitteet olisivat toteutuneet, ei veronkorotuksiin olisi tarvinnut ryhtyä. Tai lapset voisivat käydä peruskoulunsa loppuun rakkaassa lähikoulussa. Tulojen näkökulmasta puhutaan miljoonien eurojen tavoitteesta. Kun tästä asiasta alettiin puhua vuonna 2020 enemmän ja valtuutetuille esittää kysymyksiä, joihin vastaaminen kävi ylitsepääsemättömäksi, alkoi vihdoin tapahtua: kunta palkkaa yhden markkinointivastaavan. Vaatimuksena on yllämainittujen lisäksi paljon muutakin sellaista, mitä rekrytoija ei itsekään täysin ymmärrä. Mäntsälä ansaitsee tulla nähdyksi ja kuulluksi. Kysyntä on kasvanut ja kaikki mahdollisuudet on käsillä. Tulee mieleen partiolaisten motto ”Ole valmis”. On parempi olla valmis ja odottaa mahdollisuutta, kuin antaa mahdollisuuden lipua ohitse.

Harri Kuokkanen
kuntavaaliehdokas


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini