Keskustan uusi alku

Maanantai 14.8.2023 klo 10.25 - Matti Ahonen


Runsaat kuusikymmentä vuotta Keskustan poliittista taivalta seuranneena ja viimeiset toistakymmentä vuottaa toimijana, olen mieltänyt ja havainnut seuraavat asiat. Vaalien tulosten mukaan, varsinkin ison tappion jälkeen, syytetään tappiosta useimmiten samoin argumentein: Keskustan on palattava juurilleen, Keskustasta on tullut liian liberaali tai oikeistolainen, viestintä ei tavoita äänestäjiä, lehdistö vihaa meitä tai vanhoilliset määräävät tahdin.

Todennäköisesti asiassa on jonkin verran perää riippuen siitä, keneltä kysyy.  Asia, jota ei koskaan mainita tai ei haluta huomata on, että yhteiskunta ei ole stabiili vaan muutoksessa koko ajan.

Eräs tärkeä huomio on, että kaikki suuremmat puolueet ovat sisimmältään yllättävän konservatiivisia. Sitkeästi vuosikymmenestä toiseen pidetään kiinni arvoista ja tavoista, vaikka yhteiskunta ja valtaosa ihmisistä on muuttanut käyttäytymistään radikaalisti.
Puolueet eivät juuri ole tähän tarttuneet. Parhaiten yhteiskunnan ja ihmisten käyttäytymisen muutoksiin ovat vastanneet Perussuomalaiset ja käyttäneet sitä politiikassaan hyväksi.
Tästä on selkeät viitteet Keskustan kannatuksen pitkäaikaisessa laskussa. Nuoria ei tavoiteta politiikalla, jossa vanhat tavat ja arvot jylläävät.  On yllättävää ja ikävää, ettei Keskustan poliittinen johto ole riittävästi osannut tai uskaltanut reagoida konkreettisesti asioihin. Uskallus on puuttunut myös johtamisesta lukuun ottamatta Sipilän oppositio- ja hallitusaikaa.

On aivan varmaa, että mikäli Keskusta ei uskalla muuttaa toimintaansa yhteiskunnan ja ihmisten käyttäytymistrendien ymmärtämiseen ja toiveiden huomioimiseen, ei menestystä tule. Muutokset eivät tarkoita sitä, että omaksutaan kaikki negatiiviset trendit ja hyödynnetään niitä samalla negatiivisella sisällöllä, vaan sitä, että esim. keksintöjen tuomat ja synnyttämät negatiiviset haitat ja ilmiöt huomioidaan voimakkaasti lainsäädännön avulla.

Klassinen esimerkki tästä on lasten ja nuorten ”taantuminen” somen, pelien ja digitaalisuuden takia. Koska äänestäjät ovat omien ja yhteiskunnan pelkojen vankeja, on pyrittävä vastaamaan niihin selkeillä lakimuutoksilla.

On edelleen käsittämätöntä, ettei Keskusta ole rivakasti tarrannut työelämän ja yrittämisen ongelmiin, saati sitten tuloloukkuihin ja asumis- ym. tukiin. Ongelmat on vain jätetty muille, vaikka tieto ja taito olisi kyllä riittänyt asioiden esillä pitämiseen ja edistämiseen.  Talouden ongelmat on täysin luovutettu kokoomukselle. Muutokset, joita verrokkimaat ovat toteuttaneet jo vuosikymmen sitten, puuttuvat yhä Suomesta.                      

Näihin ongelmiin on tiedossa ratkaisu ja se on poliittinen toimintasuunnitelma, jota täydennetään vuosittain ja arvioidaan sen toteutumista. Mikäli joku kiireellinen asia yhteiskunnassa nousee esille, otetaan se heti mukaan suunnitelmaan. Poliittisesta toimintasuunnitelmasta vastaa puolueen puheenjohtaja ja hän käyttää sitä työkalunaan johtaessaan puoluetta. Puoluesihteeri on vastuussa puitteista ja yksityiskohtaisista keinoista sen toteuttamisessa.

Jotta Keskustan kivijalka jälleen kirkastuisi toimijoilleen, kerrataan sen sisältö: aikaisemmin on todettu, että sanat Suomen Keskusta rp. muodostaa itsessään kansanliikkeemme liikeidean, koska se kertoo meille kaikille, että Keskusta on olemassa meitä varten!
Miten toteutamme tätä meille rakkaan Keskustan toimintaa? Siihen otamme uuden päivitetyn ajatuksen esim.  ”mahdollisuuksien luoja ja edistäjä”. Tämä puolueen toiminta-ajatus sisältää kaiken toiminnan nyt ja tulevaisuudessa, sekä niiden mahdollisesti vaatiman toimintaympäristön puitteiden luomisen.                                                                                        
Kolmantena asiana valitaan Keskustan sadasta periaatteesta kolme keskeisintä kokonaisvaltaista periaatetta ja muodostetaan niistä puolueelle pysyvät ja selvät toimintaperiaatteet. Edellä kuvatut kolme asiaa: liikeidea, toiminta-ajatus ja periaatteet muodostavat Keskustan kivijalan, jolle rakennetaan varsinainen poliittinen toimintasuunnitelma. Tätä kivijalkaa ja varsinaista poliittista toimintasuunnitelmaa voidaan ja pitääkin käyttää henkilöiden perehdyttämiseen sekä puolueen eduskunta- ja kenttätyöhön.                                                                                                       

Poliittisen toimintasuunnitelman sisältöön en ole oikea henkilö kertomaan, mitä sen tulisi sisältää. Keskustan konkaripoliitikot ovat varmasti parhaiten perillä siihen kirjattavista asioista. Olen vakuuttunut siitä, että näin toimien puolue löytää ne avaintekijät, jotka siivittävät Keskustan jälleen nousuun.

Kun Turun puoluekokous on pidetty, on poliittista toimintasuunnitelmaa ryhdyttävä konkreettisesti laatimaan ja toteuttamaan. Toiminnan tulee näkyä ja kuulua myös kentällä, jolloin nähdään ja koetaan uusi nousu.

                                                                                    


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini