Vuosi vaihtuu ja uudet haasteet odottavat

Tiistai 2.1.2024 klo 16.31 - Tapio Havula


(julkaistu 3.1.2024 ilmestyneessä Mäntsälän Uutisissa)

Päättyneeseen vuoteen 2023 sisältyy monia positiivisia asioita Mäntsälän kunnan osalta. Yleiskuva on kertonut siitä vahvasta elinvoimasta ja vireydestä, mitä kasvava kunta tarvitsee.

Saimme myös ulkopuolista tunnustusta, kun Mäntsälä nimettiin Suomen koiraystävällisimmäksi kunnaksi. Myös Uudenmaan yrittäjien myöntämä kultainen yrittäjälippu kertoo kunnan yrittäjäystävällisyydestä ja lämmittää mieltä.

Kuntakuvan muokkaaminen vetovoimaiseksi eteni niin fyysisten toimenpiteiden kuin monipuolisen kulttuuritarjonnan voimin. Myös toritapahtumat toivat omaa positiivisuutta kuntakuvaan.

Tämä kaikki on sitä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä, mikä jäi kunnan tehtäväksi, kun sote ja pelastusasiat siirtyivät hyvinvointialueille.
Vuoden 2023 tilinpäätösennuste lupaa ylijäämäistä tulosta. Tulevat vuodet ovat haasteellisia ja sisätävät paljon epävarmuuksia mm. valtionosuuksien määrissä, kun yleinen taloustilanne heikkenee.

Valtuusto joutui kasvattamaan talousarvioon sisältyvää maanhankinnan määrärahaa tuntuvasti, kun kunta osti vuoden aikana yhteensä yli 100 hehtaaria maata hyvin keskeisiltä kirkonkylän kasvualueilta. Vanha sanonta, että maata on ostettava silloin kun sitä on tarjolla, piti paikkansa.

Täytyy mainita myös Tokmannin 55 000 kerrosneliömetrin suuruisen laajennuksen valmistuminen joulukuun vaihteessa. Kun siihen lasketaan mukaan vuonna 2008 valmistunut 75 000 kerrosneliön halli, puhutaan yli 13 hehtaarin hallipinta-alasta.  100 henkilön lisäys entisten 600 lisäksi on myös hyvin merkittävä. Kaikki tämä kertoo siitä, että jotain on osattu tehdä oikein jo aikoinaan, kun Tokmanni Mäntsälään saatiin.

Alkava vuosi 2024 tuo mukanaan mm. Kuuma-kuntien (10 kpl) johtokunnan puheenjohtajuuden Mäntsälälle. Mäntsälän ja Kirkkonummen kunnanjohtajat edustavat Kuuma-kuntia pääkaupunkiseudun kaupunkien ja valtion kanssa käytävissä tärkeissä MAL-neuvotteluissa.

Työvoima- ja elinkeinopalvelut siirtyvät vuoden 2025 alussa kuuden Keusote-kunnan muodostamalle yhteiselle alueelle. Tämän siirtymän valmistelu työllistää varmasti kuntia. 

Syksyllä perustettu tilatarvetyöryhmä lähtee linjaamaan kunnan tulevien vuosien investointitarpeita ja aikatauluja niille.

Odotettavissa on varmasti työntäyteinen vuosi, kuten oli mennytkin vuosi.

Lopuksi haluan lausua kiitokset menneestä vuodesta viranhaltijoille ja päättäjäkollegoille hyvästä yhteistyöstä, jota tehdään entistä paremman ja vetovoimaisemman Mäntsälän hyväksi.

Hyvää alkavaa vuotta kaikille.
Tapio Havula
kunnanhallituksen puheenjohtaja (kesk.)
Mäntsälä


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini