PALVELUVERKON PÄIVITTÄMISESTÄ v. 2020

Maanantai 24.2.2020 klo 20.57 - Antton Hägglund


                                                 

Päättäjät ovat taas puun ja kuoren välissä. Joku on sanonut niinkin, että on valittava "ruton ja koleran väliltä"! Molempiin haasteisiin liittyy myös Keusoten lähiajan päätöksenteot. Kuntamme on yksi kuudesta kuntayhtymä Keusoten kunnista.

Kunnassamme aletaan nyt taas läpikäymään palveluverkkoa. Tällä kertaa "arvontakorissa" ovat kaikki palvelut kunnan rajojen sisäpuolella. Muistamme aiemmin tehdyn palveluverkko-päivityksen, jossa päivähoito- ja kouluverkko olivat saneerauksessa. Se tosin on näyttämöllä tässäkin käsikirjoituksessa. Taustalla ovat ahdistavat talousluvut, jotka tuovat uhkakuvia tulevaan aikaan. Itse lähden siitä, ettei palveluverkkoa tule arvioida kylmät talousluvut edellä. Se on liian helppoa numeroilla leikkimistä! Kuka tai mikä on heikoin lenkki, mitkä putoavat pelistä pois?

Ei niin! On tehtävä kunnollinen reaalimaailmasta oleva eri vaihtoehtojen vaikutusten arviointi jo ennen päätöksentekoa! Menneissä valtuustoseminaareissa tätä ainakin pyrimme hahmottelemaan ja tilaamaan virkamiehiltä eri vaihtoehtojen sisältämät suunnitelmat toimintoineen ja hintalappuineen. Olemme niiltä osin saaneet, mitä olemme päättäjinä tilanneet. Kun niitä sitten silmäiltiin seminaarissamme 10.2.2020, niin kyllähän se kipeää teki ja vähän alkoi ahdistamaankin.

Ympärillä kuului kuiskauksia, että "tietysti ne nyt tuon ja tuon koulun haluaa lakkauttaa". "Virkamiehillä on helppoa, kun iso osa asuu muualla kuin Mäntsälässä. Päätökset ei suoraan koske heitä"! "Vesiliikuntakeskus on kyllä nyt saatava, kun on jo kolmekymmentä vuotta siitä puhuttu. Kuntalaiset kyllä pettyvät, jos sitä ei nyt tehdä". " Amanda on pakko rakentaa. Vanhat pienet päiväkodit vaativat isoa remonttia ja isommasta tulee synergiaetuja, säästöjä monella tapaa". "Kaikkeen ei nyt rahat riitä, on pakko valita jokin järjestys minä vuonna mihinkin investoidaan", jne, jne. Sitä saa mitä tilaa! Nyt ei auta syytellä ketään. Vastuu on otettava ja pystyttävä päättämään, jotta emme päätyisi kriisikuntien kriteereihin. Siksi on nyt tehtävä tuo edellä mainittu vaikutusten arviointi jo ennen päätöksentekoa. Yhdellä päätöksellä on helposti vaikutusta suuntaan jos toiseen. Nyt on kuitenkin tärkeintä, että mitä ikinä päätetäänkin, on kuntalaisen oltava siinä keskiössä kaikkine perustarpeineen. Lähtökohtana on peruspalveluiden läheisyys ja toiminnallinen monipuolisuus. Kipeäksi emme saa itseämme säästää!

Huomionarvoista on mielestäni nyt se, että on perustettu ns. "parlamentaarinen" työryhmä, jossa ovat edustettuina kaikki valtuuston poliittiset ryhmät. Näkökannat laajentuvat näin myös ideologisesti samoin kuin vastuut ja sitoutumiset päätöksentekoon. Se ottaa huomioon pakostakin myös taloudenpidon ja kustannusvaikutukset tulevaan aikaan. Nyt ei tule eikä saa lähteä päättämään EI edellä. Jos niin, kerro se budjettia tasapainottava vaihtoehto tilalle! Koko ajan on myös huomioitava Keusoten vaikutukset omaan kuntaamme. Keusoten päätökset heijastuvat monella lohkolla omaan kuntaamme.

 Luin lehdestä jutun, jossa oli tehty kysely kuntalaisille eri puolilla maata, mitä palveluita toivot kunnassasi olevan ja mistä et ainakaan ottaisi pois. Lyhyen oppimäärän analyysinä voitiin todeta, että "halut" peittosivat "haban” (muskelit /resurssi)". Kaikkea hyvää ja kaunista pitäisi saada ja mielellään verovaroin ja pienellä omavastuulla. Mistä ei saisi luopua -listalla oli lähes samat asiat kuin mitä oltiin haluttu. Huomioitavaa tässä oli se, ettei kysely sisältänyt kustannusvaikutuksia. Kysely kuitenkin kertoi sen, kuinka tärkeää vaikutusten arviointi on, kun se tehdään jo ennen päätöksentekoa. Kaikkeen haaveiluun hyvästä ja kauniista tulee hintalappu mukaan.  Tiedotusta kuntalaisille unohtamatta! 

Mieti siis halujesi ja habasi kautta kuntasi tulevaisuutta! 


Kommentit

5.4.2020 12.02  Antero Suominen

Hyvä kirjoitus; Suuri osa kunnan virkamiehistä asuu Mäntsälän kunnan ulkopuolella, verorahat menevät ulkokuntiin, katsovat vain omaan napaansa ja maksavaat veronsa asuinkuntiin (m.m. Järvenpää, Hausjärvi, Lahti).


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini