Kaikkihan me vanhenemme

Sunnuntai 21.3.2021 klo 20.35 - Tapio Havula


Otsikon toteamus on tosiasia ja nostaa esiin kysymyksen miten me suhtaudumme ikääntyvän väestön tarpeisiin nyt ja tulevaisuudessa. On sanottu että kansakunnan arvomaailma mitataan sillä, miten me kohtelemme tämän hyvinvointivaltion rakentajia heidän eläköityessään.Paljon on puhuttu hoitajamitoituksesta ja sen tuomista puutteista ikäihmisten asumispalveluyksiköissä. Lakiin on nyt kirjattu 0,7 määrä hoitajia hoidettavaa kohti, hyvä niin. Valitettavasti nyt kuuluu monelta suunnalta, että työvoimaa ei ole saatavissa ja hoitajat väsyvät ja hakeutuvat helpompiin töihin. Koronapandemia vielä pahentaa tilannetta. Keusotessa on 460 kotihoitajaa, mikä määrä ei riitä suoriutumaan 1500 kotihoidon asiakkaan hoidosta. Joudutaan turvautumaan sijaisapuun ja ylitöihin, josta seuraa kustannusten kasvu. Tilanne on huolestuttava.

Laitoshoitopaikat on kalliimpia asumismuotoja ja niistä pyritään eroon. Keinoina  esitetään siirtymistä kevyempiin asumismuotoihin ja kotona asumisen tukemista.  Monipuolisuutta vaihtoehtojen tarjonnassa tarvitaan ja myös palvelujen tuottamisessa niin julkista kuin yksityistä. Kotona asumista halutaan tukea kotiapupalveluja kehittämällä. Tosiasia on kuitenkin, että liian huonokuntoisia ikäihmisiä viettää päivänsä kotona selviytymisen äärirajoilla. Kotihoitajan nopea käynti ei korvaa sitä mitä moni kaipaa yksinäisyyteensä.

Entäs sitten omaishoitajat ja heidän päivittäinen selviytymisensä. Ensinnäkin täytyy tiedostaa, kuinka tärkeää työtä he tekevät. Yhteiskunnan tuki heidän tekemästään arvokkaasta työstä on todella pieni. Yksi omaishoitaja säästää verorahoja keskimäärin 20000 e vuodessa ja jos hoidettava olisi tehostetun palveluasumisen paikassa, on vuotuinen säästö moninkertainen yhteisiä veroja.

Omaishoitajan palkka on keskimäärin 440 e/kuukausi. Se ei ole paljon työstä, jossa ei ole  työaikoja eikä vapaapäiviä. Ei ole ihme että omaishoitajat uupuvat. Omaishoitajien lakisääteiset vapaapäivät ovat 3 vrk/kk. Omaishoito pitää tunnustaa työksi, yhdeksi hoitomuodoksi.

Tulevaisuuden kunnan tärkeänä toimintana on hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen. Näissä ikäihmisten arkipäivän asioiden helpottamisessa niin kotiapu- ja kodinhoito-palveluissa voi kunta omilla toimillaan saada paljon hyvää aikaan, jos siihen halutaan panostaa. Tämän työn kehittämiseen ja ideointiin tulee ottaa mukaan vapaaehtoisvoimat, yhdistykset ym., jotka voisivat pienillä korvauksilla osallistua ikäihmisten elämää tukevien palveluiden tuottamiseen. Jo pelkästään kaupassakäynti tai lumen harjaaminen rapuilta voi olla korvaamaton apu. Ikäihmisten kotiin vietävien palvelujen kehittämisessä ja ideoinnissa on  kunnan yhdessä Keusoten kanssa haettava meille Mäntsälässä sopivimmat ikäihmisten hyvinvointia tukevat toimet.  Sen kuuluisan kolmannen sektorin mukaan saanti on ensiarvoisen tärkeää.

Varmasti myös auttajille antaa paljon mielihyvää, kun voi olla avuksi. Kunta ei voi tietenkään tukeutua pelkästään näihin vapaaehtoisvoimiin, mutta  nämä voimat ovat korvaamaton voimavara, jos vain löydetään yhteiset sävelet.

Tapio Havula

kunnanhallituksen puheenjohtaja


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini