TEKOÄLYROBOTTIEN AIKAANSAANNOKSET

Tiistai 25.9.2018 klo 20.08 - Matti Ahonen

On selvää, että keskiluokka kärsii eniten robottien määrän lisääntymisestä. Robotit eivät enää ole apuvälineitä, vaan itse työntekijöitä sanan varsinaisessa merkityksessä. Vasta hiljattain arvioitiin aivan väärin sitä nopeutta, joilla tekoälyrobotit vievät meidän työpaikat. Tämä kehitys synnyttää pienen osan uusia työtehtäviä huoltoon, asennukseen, suunnitteluun ja sovellutukseen. Mutta ne tehtävät tulevat aivan toisille ammateille, jotka on koulutettu erikoistehtäviin mittavalla perusoppi- ja ammattioppimäärällä.

Mitkä nykyisistä ammateista nopeimmin menettävät työpaikkansa. Lipunmyyjät ovat ehkä paras esimerkki kassojen kanssa, koska he tulevat heti perässä. Liput ostetaan automaatista tai netistä. Elintarvikkeet nostetaan kaapista suoraan ostoskärryyn ja maksu velotetaan saman tien tililtämme. Amerikassa on jo tällaisia yrityksiä, jotka toimivat täysin ilman henkilökuntaa automaattisesti. Seuraavat suuret ammattiryhmät ovat palvelualalla.Toimistotyöntekijät ja ns. valkokaulusammatit, varastotyöntekijät ja logistiikka kokonaisuudessaan tulevat mullistumaan täysin. Liikenteessä ajoneuvojen kuljetus siirtyy muutamassa vuodessa roboteille. Sääliksi käy lastenlapsiamme, sillä he eivät enää saa ajaa autoa kuin korkeintaan museoautoja museoradalla.

Mitä sitten tilalle, on erittäin iso kysymys. Koulutusta joudutaan lisäämään runsaasti, jolloin on mahdollisuus hankkia uusi ammatti tai ainakin uusia taitojaan, mikä auttaa sopeutumaan meneillään olevaan muutokseen. Töiden luonne ja kestävyys tulee muuttumaan enemmän projektitehtäviksi ja lyhytaikaisiksi pätkätöiksi. Näin tulovirrat muodostuvat monesta eri osatehtävästä. Tällä hetkellä ammattiyhdistysliike ja oppositio vastustavat kiivaasti meneillään olevaa muutosta. On aivan selvää, etteivät ne tajua tai ymmärrä, mitä todella on tapahtumassa teknologian muutokselle tällä hetkellä. Vastustus hankaloittaa niitä ihmisiä, jotka joutuvat tai jo ovat työttömiä uusien työpaikkojen löytämisessä. Ammattiliitot tekevät itselleen ison karhunpalveluksen. Sen sijaan niiden pitäisi tässä tilanteessa ryhtyä aktiivisesti luomaan ja etsimään työnantajien kanssa uusia keinoja mahdollisten tulevien haittojen lieventämiseksi.

Mitä tulee oppositioon, he hyvin tietävät mitä on edessä. Kohta vaalit lähestyvät ja äänestäjille luodaan tahallaan sellainen kuva, että muutosta pystytään estämään ja palaamaan vanhaan järjestelmään niinkuin mitään ei olisi tapahtumassa. Toivottavasti äänestäjät ovat hereillä.

On lyhytnäköistä ja vastuutonta jättää huomioimatta meneillään olevan muutoksen todellisia vaikutuksia yhteiskunnalle ja sen asukkaille. Meillä on hyvä vertailukohta 1800-luvun alunteollisen vallankumouksen seurauksien vaikutuksista väestöön. Silloin muutos aiheutti laajasti työttömyyttä, nälänhätää ja sairautta, koska teollisen vallankumouksen hedelmät menivät pääsääntöisesti omistajien taskuun. Uuden teollisuuden tuomaa varallisuuden kasvua alettiin siirtää vasta 40 vuoden kuluttua, jolloin väestön elintasossa alkoi hiljainen paraneva kehitys.

Tällä hetkellä elämme jälleen valtavan taloudellisen ja teollisen muutoksen alkuvaihetta. Meidän on painostettava siis äänestämällä, että päättäjät luovat ja varmistavat, että tekoälyn automaation ja robottien tuomaa todellista hyötyä tulostetaan merkittävällä osuudella valtiolle suoraan. Yksityinen taloussektori on velvollinen edistämään ja suostumaan ko. tulonsiirtoon valtiolle jo siitäkin syystä, että ovat jo vuosia nauttineet automaation tuomista hedelmistä ilman vastiketta. Valtio ja kunnat ovat joutuneet kantamaan suuret seuraukset, joita irtisanomisista on seurannut. Samoin yksityinen sektori on estoitta nauttinut ja hyödyttänyt toimintaansa yhteiskunnan perustutkimuksen hedelmillä.

Tällä estetään 1800-luvun virheiden toistuminen, joita silloinen väestö joutui kokemaan. Suomen valtio pystyy kouluttamaan ja turvaamaan toimeentulon muuttuvassa tilanteessa, kunhan sillä on riittävästi varoja ja valtion tulopohja on tarpeeksi vankka. Näin vaalien lähestyessä toivon todella keskustelun rehellisesti koskevan äänestäjien tulevia ongelmia ja mahdollisuuksia. Jos nämä asiat haudataan vanhanaikaisiin vaalilupauksiin, niin meidän poliitikkomme tahallaan johtavat äänestäjiä harhaan. Luoja meitä siitä varjelkoon!

Kommentoi kirjoitusta.

USKO MUUTOKSEEN!

Tiistai 25.9.2018 klo 20.05 - Matti Ahonen

Usko muutokseen!

Minulle on julkisesti sanottu, että Suomenmaan netti-osastolla 13.8. ”Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta” -kirjoituksessani ei huomioitu osinkotuottojen jakautumista sekä koko kirjoitus oli utopiaa pilvilinnoista. Onneksi nykyään jo useampi puolue ja vastuullisissa yhteiskunnan johtopaikoilla olevat henkilöt tietävät, että lähitulevaisuudessa yhteiskunnan muuttuessa yhä kiihtyvällä vauhdilla, todella vaikeita päätöksiä on tehtävä. Näistä yksi on valtion tulorahoituksen lisääminen taloudellisen toiminnan avulla. Osinkotulojen jakautuminen ei muutu valtion tarpeesta lisätä tulorahoitusta, vaan osinkotulojen jakautumiset riippuvat suhdanteista, yrityksien menestyksistä, salkun sisällöstä sekä salkun hoitajan taitavuudesta.

Tänä päivänä yritys ostaa täysin automaattisen koneen tuotantoonsa. Tämä kone korvaa kymmenen henkilön työpanosten kustannukset, joista kolme henkilöä saa työtä koneen huollossa ja asennuksissa. Yritys saa seitsemän henkilön työpanoksien kustannukset hyödykseen, koska näitä ihmisiä ei enää tarvita. Tämän lisäksi yritys saa vähentää poistona huomattavan summan verotuksessa ko. koneen ostoarvosta.

Eduskunnan tulee säätää laki, että kuvatun seitsemän hengen työpanoksien kustannussäästöistä 1-2 hengen osuus siirretään valtiolle korvauksena automaation tuomasta hyödystä. Edellä kuvattu laki ei todellakaan vaadi väkivaltaista toimintaa niinkuin on julkisesti väitetty lain voimaan saamiseksi. Riittää, kun muutetaan perustuslakia enintään kahdessa seuraavassa hallituskaudessa, jolloin laki astuu voimaan.

Ehkä me suomalaiset tarvitsemme edellä väitettyä ”utopistista” lain uudistusta. Uskonpa, että enemmistö lukijoista ei pidä ajatusta ”pilvilinnana”, vaan tarpeellisena uudistuksena. Siis luottakaamme omaan eduskuntaamme, huolimatta edessämme olevista vaikeista vaaleista. Ennenkin on tehty mahdottomia sopimuksia yhteisvoimin, positiivisin ajatuksin.

Kommentoi kirjoitusta.