Maakuntien rahoitus

Keskiviikko 6.6.2018 klo 21:20 - Matti Ahonen


MAAKUNTIEN RAHOITUS

Rahoituksesta keskustellaan nyt julkisesti runsaasti, koska asia on kokonaisuuden kannalta elintärkeä. Nyt on syytä kuitenkin muistaa, mistä koko soten uudistustarve lähti liikkeelle: ihmiset eivät päässeet ajoissa lääkäriin. Jatkohoitoon oli erittäin vaikeaa päästä, ja kuntien rahat eivät riittäneet sairaskulujen kattamiseen, koska asukkaita oli liian vähän tarpeeseen nähden.

MAAKUNTIEN OMA VEROTUSOIKEUS ei ratkaise tarvetta kuin osittain. Jos maakunnalla on verotusoikeus, käy ennemmin tai myöhemmin niin kuin kunnille. Veroäyriä muutetaan kulujen mukaan, mikä johtaa maakuntien ja asukkaiden eriarvoistumiseen. Korkean veroäyrin maakunnissa asukkaat maksavat sotesta enemmän kuin alempien veroäyrien maakunnissa.

ALKUPERÄINEN RAHOITUSMALLI, jota hallitus on ehdottanut, on ainoa oikea, koska koko yhteiskunta kantaa vastuun ja kulut, eikä eriarvoisuutta synny tätä kautta. Aivan nykyisen hallituskauden alussa eräässä Uudenmaan piirikokouksessa Matti Vanhasen kanssa asiaa käsiteltiin. Tällöin todettiin yksinkertaisesti, että valtio kerää koko kansalta soteverot ja jakaa maakunnille asukasluvun, sairastavuuden sekä ikärakenteen perusteella tarvittavan summan ja säilyttää itsellään tietyn puskurirahaston erikoistilanteita varten. Eli jos maakunnassa syntyy poikkeava tilanne, valtio tulee ilman muuta hätiin. Tätä järjestelmää ei pidä muuttaa, koska se on järkevin ja oikeudenmukaisin. Tulevat maakunnat eivät tarvitse verotusoikeutta, joka vain synnyttää lisää byrokratiaa ja eriarvoista sotekustannusta asukkaille.

Matti Ahonen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini