Mennyttä vuotta

Torstai 4.1.2018 klo 21:12 - Tapio Havula


Suomen 100-vuotisjuhlavuosi on takana. Mäntsälässäkin juhlittiin monin eri tavoin itsenäisyytemme juhlavuotta.
Mieleen jäi veteraaneille järjestetty tilaisuus  Hirvihaaran kartanossa.  Veteraanien joukko vääjäämättä harvenee ja askel lyhenee.
Uskon, että he, jotka kykenivät tilaisuuteen  saapumaan, arvostivat tilaisuutta. Veteraanisukupolvea saamme kiittää tämän maan puolustamisesta ja jälleenrakentamisesta.
Tilaisuudessa jaettiin myös kunnan tunnustuspalkinnot  mittavasta kotiseudun hyväksi tehdystä työstä vuosien varrella. Lahjakortit luovutettiin Kirsti Manniselle, Pentti Rissaselle ja Eero Pietilälle.
Itsenäistä Suomea juhlittiin Mäntsälässä kouluilla monin tavoin. Itse osallistuin Myllymäen koulun juhlaan ja oli mieleenpainuvaa, kun koko koulu lauloi yhteislauluna Veteraanin iltahuudon.

Mennyt vuosi on ollut uusien kuntapäättäjien ”sisäänajoa”. Kesäkuun alussa alkanut valtuustokausi on lukuisalle uudelle kuntapäättäjälle uusi mielenkiintoinen haaste, mitä malttamattomana  odotetaan. Opittavaa on paljon.

Valtuuston tärkein vuotuinen päätös on talousarvion käsittely. Vuoden 2018 talousarvion käsittely lautakunnissa, kunnanhallituksessa ja valtuustossa sujui hyvin yksituumaisesti mikä lupaa hyvää jatkossa. Isoissa asioissa yksituumaisuutta tarvitaan.
Talousarviossa perustettiin uusia toimia lähes 20. Väestö ikääntyy ja hoito- ja hoivapalvelut kaipaavat vahvistusta. Myös nuorten kesätyöllistämiseen panostetaan tulevana vuonna.

Menneen vuoden yksi merkittävimmistä päätöksistä oli, kun valtuusto päätti lähteä mukaan perustettavaan Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymään. Tämä Hyvinkään sairaanhoitoalueen kunnista (5 kuntaa) lisättynä Pornaisillla  muodostuva kuntayhtymä ottaa järjestämisvastuun sosiaali - ja terveydenhuollon palveluista tälle n. 200 000 asukkaan alueelle vuoden 2018 alusta.

Kuntayhtymän perustaminen on askel kohti maakunnan vastuulle vuonna 2020 siirtyviä palvetuotantoja. Haluamme ennakoida tulevaa ja olla aloitteellisia.

Mennyt vuosi on ollut menestyksellinen kunnan elinkeinopolitiikalle. Meidän ” Mäntsälän malli” tuottaa jatkuvasti hyvää tulosta, mikä saa aikaan ihailua ja kysymyksiä  muiden kuntien ja median taholta.
Menneeltä vuodelta voi mainita kaksi merkittävintä tulijaa. Muovituotteita valmistava pörssiyhtiö Recticel ja HL-Vihannestukku syövät kunnan tonttivarantoa yhteensä yli 20 hehtaaria.

Paljon kiitosta saamme myös siitä, että kunta investoi vahvasti koulu- ja päiväkotiverkkoon.
Riihenmäen upea koulu vihittiin juuri käyttöönsä, Hyökännummen koulun harjannostajaisia vietettiin joulun alla ja Sälinkään koulun rakentaminen alkaa  tulevan talven aikana.

Valitettavaa on Ehnroosin koulun tilanne. Vaikea on ymmärtää, miten asiat voi  niin mutkistua, että
ei voi kuin odotella ja ihmetellä pattitilanteen laukeamista.

Kuntakonsernin investoinnit ovat kolmena seuraavana vuonna yhteensä noin 100 miljoonaa. Se on kieltämättä korkealla tasolla ja edellyttää tiukkaa menokuria tulevina vuosina kunnan käyttötaloudessa. Vielä kun muistamme, että kuntaverosta poistuu 12,3 prosenttiyksikköä vuonna 2020, kun maakunnat lähtevät toimimaan.

Lopuksi voi todeta, että Mäntsälällä on takana vahva kasvun vuosi ja uskon, että semmoinen tulee olemaan myös alkava vuosi 2018.

Hyvää alkanutta vuotta!
Tapio Havula
kunnanhallituksen puheenjohtaja


Kommentit

15.1.2018 21:46  Mäkinen

Kiitos asiallisesta informaatiosta. On erittäin tärkeää, että saamme numeroina päivän ja nykyisen tilanteen.Kiitokset asioiden hoitamisesta.

Investoinnit on kovaa luokkaa ja kertoo päättäjiemme uskosta tulevaan. Nostan hattua kun riskit on tuota luokkaa. Ihan mielelläni olen aiemmin ja edelleen maksan verot. Saa lapset hoitoa ja koululaiset opiskella. Ainakin itse olen suomelle ja Mäntsälän kunnalle kiitollinen mm. terveyskeskuksen toiminnasta. Kesällä sain hyvää apua.
--------------IHMISTEN LIIKKUMINEN JA MÄNTSÄLÄN LIIKENNEPALVELUT----KAIKKI HYVÄ EI MAKSA MALTAITA----

# Mäntsälän kuntakeskuksen julkinen liikenne päivitykseen##

Olisi tässä yksi toive; Uskoisin, että aikalailla kustannusneutraali. Mäntsälän Uutisissa jotkut matkailijat oli meinannut jäädä linja-autosta Shell P:lle.> Olisi jotenkin kohtuullista, että KUnta pitäisi "omissa näpeissään liikenneyhteyksien hallinnan".

Toisinsanoen... eikö nuo jäljellä olevat joukkoliikenteen linjat voisi todenteolla laittaa kiertämään etelän suuntaan menevät RAUTATIEASEMAN KAUTTA, ETTÄ HESASTA POHJOISEN SUUNTAAN MENEVÄT.

On varmaan liian historiallinen jäänne se, että juuri mitään ei ole päivitetty vastaamaan nykyaikaa.

> Kun taajamainfra katuineen, reitteineen ja kulkuyhteyksineen jätetään oman onnensa nojaan, jopa palveluntuottajat tekevät omat johtopäätöksensä.>NE LOPETTAA RULLAAMISEN.

Mäntsälän lähellä Tuusula on laittanut liikenneasiansa kuntoon. Henna pohjoispuolella on mahdollisuus myös Mäntsälän sen osan porukoille. Näissä kohden voisi olla edes kohtuudella mukana. Onhan ihmisten kuljettaminen /koululaiset mahdollista toteuttaa mm Saaaren taajaman yhteydessä Orimattilan kanssa. Onko mietitty näin??

Ihan liian usein jätetään hyvät mahdollisuus tekemättä. Kuten sanottu ei maksa paljoa.

18.1.2018 16:24  Tapio Havula

Kiitos kommenteista. Täyttä asiaa. Tämä linja-autojen ohi ajo on hyvin valitettavaa. Päätös on Savonlinjan ,mutta asia ei ole vielä ihan loppuunnaulattu, keskusteluja käydään millä ehdoilla savonlinja kiertäisi keskustan kautta. Ne on ne liikennevalot mikä tiukkoja aikatauluja noudattavat sapettaa. Toivotaan että näihin valoihin saataisiin tämän ajan vaatimuksia palveleva ohjelma. On kuulunut että toinen Bussifirma olisi paikkaamassa puutetta mikä syntyi kun toinen liikennöitsijä ei enää kierrä linja-autoaseman kauttta.. Kuntakehityslautakunnassa on ensi viikolla vastauksia aloitteisiin missä toivotaan pysäkkiä rautatieasemalle. Kannattaa lukea niin voi todeta että pysäkin saanti tuntuu toivottoman vaikealta.- Lopuksi voi todeta että linja-autoliikenne on tärkeä Mäntsäläläisille ja sen säilyttämiseksi on tehtävä kaikki voitava.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini