ISOMPI PAREMPI?

Maanantai 10.2.2014 klo 12:47 - Kalevi Ylisirniö


 

Aina vain uskomattomampia tietoja kuntauudistushankkeesta. Nyt puuhataan edelleen tätä kahdeksan keski-uusimaalaisen kunnan liitosta. Ensin sanotaan, että nyt toimitaan asiakaslähtöisesti. Luvataan kuntalaisille maat ja taivaat. Kerrotaan, että oikeastaan keskisen Uudenmaan kunnat ovat kustannustehokkaita ja todellinen kultapossukerho. Sitten sanotaan, että uudessa uljaassa kunnassa tultaisiin lähivuosina rakentamaan kouluja peräti 630 miljoonalla eurolla. MUTTA? Vähästä yritetään  nyhjäistä. Mistäs muualta se otettaisiin kuin palveluista. Mäntsälässä se tarkoittaisi sitä, että tänne jäisi tasan kolme, siis kolme koulua. Koulut keskitettäisiin. Mihin se johtaisi? Silloin lahdattaisiin hiljakkoin isolla rahalla rustatut Koillis-Mäntsälän koulu ja Nummisten koulu. Haja-asutusalueelle ei jäisi ainoatakaan koulua. Lukio teurastettaisiin ja opiskelijat siirrettäisiin Järvenpään liukuhihnatyyppiseen jättilukioon, jota myös lukiotehtaaksi kutsutaan.. Toinen yläaste pantaisiin matalaksi.

Että kiinteistökustannuksissa säästettäisiin. Oliskohan se samanlaista säästämistä kuin Ehnroosin koulun remontti?  Ensin tehtiin kaikella kiireellä sutta ja sekundaa. Kohta sen jälkeen homeet rupesivat jylläämään ja opiskelijat siirrettiin parakkeihin. Tehtiin remontin remontti. Nyt sitten jouduttiin tekemään peruskorjauksen remontin korjausremontti. Herra hyvästi siunaa ja varjele !!!!!

Entäs sitten tämä pedagoginen puoli? Opettajat ovat kaiken aikaa ja koventuvin äänenpainoin varoitelleet suurten opetusryhmien haitoista. Opetuksen teho heikkenee, kun edes kurinpitoon ei  ole välineitä. Suomi rehentelee kansainvälisten Pisa-tutkimusten kärkisijoilla, mutta tällä menolla painuttaisiin alta aikayksikön mutasarjaan. Tajutaanko tämä?

Mihin on kadonnut virkamiesten ja luottamushenkiöiden järki? Onko kuntauudistuskiima niin ankara, että edes vähäinen järjenkäyttö ei enää onnistu? Ovatko hiiret ruvenneet hyppimään pöydälle, kun talossa ei ole isäntää. Vai ovatko sen  isännän kiireet  toisaalla?

Kalevi Ylisirniö

salaneuvos


Kommentit

13.2.2014 12:15  kuntalainen Mäkinen

Kuntalainen Mäkinen kommentoi.

K.Yli-Sirniön kommenteissa heijastuu retrot ja tunne.

Ei todellisia eväitä todellisten tilastojen ja taloudellisten tekijöiden kautta. Niitä löytyy googlaamalla vvm:n linkin kautta , josta kuntaosaston puolelle.

Peräänkuulutan kuntalaisena todellisia faktoja, joita yli-Sirniön palstalta ei saa.

Tämä tarkoittaa niiden todellisten tekijöiden kautta tapahtuvaa oikeaa perustelua, jotka vsikuttavat kunnan reaali ja pitkäkestoiseen talouteen..

Ainutkaan keski-uudenmaan kunta ei voi laittaa perustelujaan Kyyjärven t . Simon kunnan vapaa-ajan lautakunnan avustus päätöksiin.

Sillä niin kaukana ne ovat keski-uudenmaan todellisuudesta.

Emme tarvitse urkin ajan bilateraalisen ajan dinosaurus teorioita.

Kuntalaisilla on oikeus saada perusteluja jota edustaa mm. Tapio Havulan näkemys vaikka en kaikilta osin sitä kannata. Se on ainut vakavasti otettava kirjoitus tällä erää.

Nyt pitäidi näissä perusteluissa saada kannanottoja nimenomaan talouden datan todellisuus pohjan kautta.

Näyttää kuitenkin siltä, että todellista keskustelua me kuntalaiset jäämme paitsi.

On se erikoista, että nykyisellä tiedon aikakaudella tää on totta.

Saa nähdä koska siis alkaa todellisten perustelujen taso nousta.

Niin mikä on vienyt keskustelu halukkuuden useammalta puolueelta.

Ydinkysymys on; miltä pohjalta turvataan pitkäkestoisesti kunnan talous.

Kommentoin enää oikeisiin faktoihin liittyvää keskustelua. Muu ei kiinnosta.

11.4.2014 23:03  Mäkinen

11.4
Ns suuri kuntaremontti elää omaa vaihettaan. Kaikenlaisia voittajia ja hehkuttajia on tv ruutuun ainakin kuituliittymän osalta ilmaantunut.

Niin hallitus kuin oppositio "julistavat olevansa voittajia". Kuka oikeasti voitti/voittaa?

Sote ratkaisun syntyminen antoi pohjimmiltaan mahdollisuuden tähän tilanteeseen.

Kunnilta vähenee tehtäviä määrällisesti mutta kustannustasolla tilanne on paljon hankalampi.

Sote alueille siirtyvät tehtävät ja niiden toteutettavaksi siirtyvät myös työ ja virkaehtosopimukset. Koska henkilöstömenot ovat toiminnasta iso osa ja organisaatioiden hallinto, tietotekniikka jne kulut seuraavat "mukana" on tässä vaiheessa lähes mahdotonta laskea tarkkoja summia.

Sote alue lähettää joka tapauksessa laskun sen alueella oleville kunnille. Lisäkdi kunta kenttää ravistelee valtionapujen remontti.

Vain ajan kanssa näemme miltä osin soten alle ajettujen toimintojen tuottavuus, toimivuus ja ylipäätään hinta asettuu verrattuna ns. Keskuskunta malliin.

Voi olla, että sote uudistus tuo jopa omat yllätyksensä taloudpuolella. Kaikki riippuu suuresti siitä, miten paljon organisaatio kevenee t oleellisesti tehostuu.

Hoidollisesti ja laadullisesti saataneen parempaa erikoissairaanhoitoa ja notkeutta jäykkien perusterveydebhuollon ja esh:n välillä.

Oman oikkunsa tässä baletissa aiheuttaa se, että mikäli halutaan samantasoista toimintaa valtakunnan eri puolilla... on jonkun se maksettava. Jos tätä kompensaatiota ei maksa valtio sen maksaa kunnat. Mikäli kunnat ei siinä tilanteessa maksa enemmän on maksaja potilas hoidon tason kautta. No tuo oli maallikko arvaus.

---
Onko suuri kaunista?

Kuten sanottu niin keskuskunta t sotemallit on molemmat suuria.

Tahtoo olla näissä ihmisen suunnittelemissa jutuissa pieniä ylläreitä

En väheksy erilaisia kuntia. Tosiasiassa niissä on vaan niin paljon rakenteita, jotka koeponnistetaan jatkossa seuraavan hallituksen toimesta.

Se kun on perintö, jonka edellinen jättää. Var do god. Eli akateemisia tapoja hoitaa asia on ainakin 2. Toinen niistä on lyhyempi ja toinen pidempi kaava.

Jottei kyynärpää tulisi kipeäksi erilaisissa väännöissä jätän asian seuraamisen alan ihmisille. Oma veikkaus on se, että kustannuksetja kuntien tilanne ei parane nopeasti. Vaikka toivoisin.

Saattaapimolla, että äänestän. Ehkä joku uskottava löytyy.

Muut jatkakoon ajatusten jalostamista. Kevään jatkoja!

19.10.2014 21:48  Mäkinen .... tavallinen kuntalainen

Vaativalta näyttää talouden kokonaiskuva. Tulevaisuuden vakava kysmys on se, että ns hyvinvointiyhteiskunnan sisältö on vaakalaudalla.

Ihmetyttää vaan se kun kansalaisia yritetään sumuttaa tulevaisuuden osalta. Maallikon mielestä on selvää, että valtion luottoluokituksen tason kriisiytyessä on sillä suoranaista vsikutusta lähidemokratiaan.

Kunnat on väistämättä isojen muutosten edessä. Niin Tuusula ja Järvenpää esimerkkeinä ovatkin ilmaisseet "talousvajeensa"..... esim seuravan budjetin osalta vajeensa " esim 30 henkilötyövuoden" negatiivisena vajeena.

Valtakunnan tasolla kaikki isot puolueet pyrkivät tähän syksyyn asti pitämään uskottavuuttaan väittämällä Homman olevan hanskassa. Luottoluokituksen putoamisesta ei maininnut edes oppositio.

Rehellisyyttä tässä tarvitaan. Väitän, että nyt on palvelurakenteen ISo REMONTTI edessä.

Suomen historiasta ei löydy näin voimakasta notkahdusta kuntapuolelta.

Kuntaliitoksia on pakko tehdä. Käytännössä jo siitä dyystä, että "pienemmällä porukalla on pakko tuottaa enemmän".

Jos joku lupaa jotakin äkillistä talouden elpymistä, niin se on pakko perustella kirjallisesti sekä julkisesti.

Pääministeri heitti talouden pysyvän samoissa kuosissa jopa 3-4 vuotta. Kuulostaa hurjalta.

Hyvät ystävät... onko pakko kysyä mistä saamme asiansa tuntevia ja ennen kaikkea asiatkuntoon hoitavat päättäjät.

Pessimismiä ei tule viljellä. Rehellisyyttä on löydyttävä.

Yritystoiminnan ja työpaikkojen säilymistä toivoen sekä voimavarojen lisääntymistä kaikille.

Ja ennenkaikkea hyvää tulevaisuutta lapsile ja nuorille. Niillä on elämä edessä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini