MÄNTSÄLÄ ? JYRKKÄ EI SUURKUNNALLE

Maanantai 10.2.2014 klo 12:43 - Kalevi Ylisirniö


Vastustin kesäkuussa 2013 keskisen Uudenmaan suurkuntahanketta. Olen samalla kannalla edelleen. Muistin virkistämiseksi esitän muutamia käytännön seikkoja, jotka puhuvat selvästi liitoshankkeita vastaan:

Lain mukaan yhteen liitettävien kuntien työntekijöillä on viiden vuoden irtisanomissuoja. Valtaosa kuntien kustannuksista on henkilöstömenoja. Kustannukset eivät siis alene tämän viiden vuoden aikana. Ja toinen seikka, miksi kustannukset eivät alene: yhdistyvien kuntien palkkataso ei suinkaan asetu matalimpien palkkojen tasalle vaan nousee korkeimpien palkkojen tasalle. Siis kustannukset nousevat.

Entä paranevatko sitten palvelut? Kokkolaan liitettiin muutama vuosi sitten Lohtaja, Kälviä ja Ullava. Nyt kunnantalot kumisevat tyhjyyttään ja lääkäripalvelut on keskitetty Kokkolaan. Vuoden vaihteessa Ouluun liitettiin Kiiminki, Yli-Ii ja Haukipudas. Nyt Kiimingin kunnanvirasto on lähes autio….

Näin siis sanoin puoli vuotta sitten. Suuret organisaatiot jäykistyvät poikkeuksetta ja rupeavat elämään omaa elämäänsä, laista ja ylemmän tahon ohjeista huolimatta. Tämä on nähty viime päivinä. Laki velvoittaa poliisin tiedonantajalähteiden rekisteröimiseen. Lain perusteella annettu asetus sanoo asian vieläkin selvemmin. Ja kuorrutuksena kakussa Poliisihallituksen ohjeet ovat hyvin selkeät. Kuitenkin poliisilaitokset eri puolilla Suomea ja kruununa  Helsingin poliisilaitos toimivat vain  oman harkintansa mukaan.

Mäntsälän pitäisi mennä mukaan suurkuntaan, jos siitä olisi etukäteen laskettavissa ja nähtävissä selkeää hyötyä kuntalaisille. Paranevatko palvelut? Eivät parane. Ne eivät parantuneet, kun Yli-Kiiminki, Kiiminki, Yli-Ii ja Haukipudas liitettiin Ouluun. Ne eivät parantuneet, kun Kälviä, Lohtaja ja Ullava liitettiin Kokkolaan.

Entä alenisivatko kustannukset? Eivät alenisi. Kymmenisen vuotta sitten naitettiin Helsingin sairaanhoitopiiri, Helsingin yliopistollinen keskussairaala ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri. Organisaation uudistamisella uskottiin saatavan 800 miljoonan markan  vuosittaiset säästöt. Ei saatu, kustannukset nousivat, kun organisaatio sai ylimääräisen kerroksen. Eivät ne tosiaan alenisi Mäntsälässäkään mm. virkamiesten viiden vuoden irtisanomissuojan takia.

Mäntsälä ei kerta kaikkiaan tarvitse minkäänlaisia kuntaliitoksia. Kahdenkymmenen tuhannen väestöpohja riittää peruspalveluihin ja loput voidaan sopimusperusteisesti ostaa jo nyt. Valta täytyy pitää omissa käsissä. Kuntalaiset päättävät omista asioistaan eivätkä anna valtaa kasvottomille byrokraateille, jotka lymyävät norsunluutorneissaan – ilman todellista vastuuta.

Kalevi Ylisirniö

kunnanjohtaja 1988 . 1993

kunnanvaltuutettu 1997 – 2012

Mäntsälän Sähkö Oy:n hallituksen jäsen 1997 – 2000

teknisen lautakunnnan jäsen 1997 – 2000

perusturvalautakunnan jäsen 2001 – 2004

kunnanhalllituksen jäsen 2005 – 2008

maankäyttölautakunnan jäsen ja puheenjohtaja 2009 – 2012

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnan jäsen 2013 alkaen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini