Valtuustoryhmän pj:n puhe

Torstai 12.9.2019 - Marja-Leena Mäkipää


Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja yleisö!


Viime viikolla julkisuudessa käsiteltiin paljon verotietoja. Ihmetystä tuntui herättävän se, miksi jotkut vuodesta toiseen pystyvät elämään varsin prameasti köyhyysrajan alittavilla tuloillaan tai jopa kokonaan tulotta ja jotkut tuovat runsaat tulonsa Suomeen, jotkut eivät. Myös kunnanhallituksen päätös on herättänyt somessa muuttouhkauksia.

Viime viikolla Keskustan ryhmä esitti kunnanhallituksessa kuntaveron nostoa 0.25% kunnanjohtajan esitystä vastaan yleisen kiinteistöveron nostosta. Esitys voitti täpärästi Mäntsälän puolesta -ryhmän Peussan tuella ja puheenjohtajan kannalla.


No miksi teimme näin?
Kunnanjohtajan talousarvioehdotus sysää vastuun taloudesta nuorille perheille, kylien ihmisille ja yrittäjille. Heiltä leikataan ja laitetaan maksua lisää.
Kiinteistöveron korotus tässä muodossa olisi kurittanut etenkin kaikkia yrityksiä Mäntsälässä riippumatta siitä, mikä yrityksen tilanne on, voiko se siirtää maksun tuotteen hintaan tai vuokralaiselle, tai jääkö tulosta.


Miten tällaiset päätökset tukevat ja brändäävät Mäntsälää kylien kuntana ja yritysmyönteisenä kuntana?

Ensi vuonna käynnistyy mittava kiinteistöselvitys, joka tuonee lisää kiinteistöjä veron piiriin.
Silloin on luonteva paikka tarkastella veromäärää uudelleen jos on tarvetta.


Tulokehitystä saadaan, kun on käytössä leveämmät hartiat ja uskotaan niihin ratkaisuihin ja vetovoimatekijöihin, joita on vaivalla kehitetty.
Pelkillä säästötoimilla ei näin isojen tarpeiden kasaan harsiminen kunnassa kerta kaikkiaan onnistu.


Itsellenikin se vaihtoehto olisi ollut mieluinen, mutta tulee muistaa, että tämä valtuusto on jo sopinut monesta asiasta tämän puolentoista vuoden aikana, jos jo päätetyllä halutaan pyyhkiä pöytää, voi loppuvaltuustokaudesta tulla meille kaikille todella hankala.
Siispä tähän tulimme. Kuntaveroprosentin nosto tuo puolet isomman tuloksen ja on myös tasa-arvoinen, jos kerran ansaitset, pystyt maksamaan.


Laskin Ylen verosivun esimerkin avulla vuonna 2019 hyvätuloisen 37500 € vuodessa ansaitsevan henkilön maksaneen vähennysten jälkeen 6 260 € kuntaveroa Mäntsälässä.
Todellinen eli efektiivinen veroprosentti vähennysten jälkeen oli 14.43. (Veroprosentti kunnassa Mäntsälä on 20,5.) Se tarkoittaa sitä, että esim. matkavähennyksiä kertyy enemmän Mäntsälässä kuin Tuusulassa ja ansiotulot ovat pienemmät.
Vähiten olisit maksanut Kauniaisissa, 5 191 €, eniten Jämijärvellä, Teuvalla ja Reisjärvellä, 6 871 €.
.
Naapurikunnat

Kunta             vero-%        €/v         erotus
Sipoo    19,25     5878      - 382 €
Askola    20,75     6336        +76 €
Pornainen    20,5     6260          -
Hausjärvi    21,5     6565     + 305 €
Kärkölä    21,75     6642     +382 €
Orimattila    20,75     6336       +76 €
Hyvinkää    19,75     6031     - 229 €
Tuusula    19,5     5955     - 305 €
Järvenpää    19,75     6031     - 229 €
Pukkila    21,5     6565    + 305 €

Tämän 0,25 % veron korotuksen jälkeen laskin sen maksavan esimerkkihenkilölle 76.34 €. Pienimmistä ansio- ja eläketuloista ei kuntaveroa mene ollenkaan.

Keskustan ryhmä haluaa kantaa vastuuta taloudesta. Lähivuosina on tulossa lisää talouden paineita, pelkät säästöt eivät tule riittämään kattamaan sitä kaikkea hyvää Apottia, Hsl, uimahallia, Enhroosia, Amandaa.

Kuinka moni ryhmä haluaa nostaa vaalivuonna veroprosenttia? Perustelu Keski-Uudenmaan kuntien veroprosenteilla on erittäin mediaseksikästä. Mutta kuntien tilanteet ovat niin erilaiset, ettei voida tällä tavalla tasapäistää. Onhan sitä elämää Keski-Uudenmaan ulkopuolella ja 20.75 veroprosentilla esimerkiksi Lahti, Orimattila ja Hollola.


Eikä Keskustan ryhmä usko, että noin 300 € on se syy miksi henkilö hakeutuu asumaan Järvenpäähän tai Tuusulaan Mäntsälän sijaan.


Keskustan ryhmä haluaa kuntaa pidettävän palvelujaan kehittävänä ja talouttaan hoitavana, muttei päätöksissään poukkoilevana kurjistajana.


Marja-Leena Mäkipää
Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini