ILMASTO EI ODOTA

Perjantai 22.2.2019 klo 18.33


Vuodesta 1850 voidaan laskea teollisen vallankumouksen alkaneen ja sen myötä ilman ja maapallon saastuminen. Sanotaan, että sen aikaisista ja jälkeen tulleista sukupolvista on meidät tunnustettava aiheuttajiksi. Maat ovat vasta nyt alkaneet suhtautua vakavasti ilmaston lämpenemiseen. Toki vieläkin löytyy maita, jotka eivät myönnä tosiasioita tai etsivät tekosyitä ongelman sivuuttamiseen. Onpa jopa Venäjällä väitetty, että uusi jääkausi on tulossa. Auringon aktiivisuus vähenee ja synnyttää uuden jääkauden.

Sitä odotellessa on kuitenkin pysäytettävä ilmaston lämpeneminen tai ainakin pysytettävä se 1,5 asteessa. Onneksi Suomessa ollaan päämäärästä ja osa-tavotteista jokseenkin yksimielisiä. Keinoista puolueilla on erilaisia painotuksia.

Me Keskustassa olemme asettaneet selkeät tavoitteet: Suomi lopettaa kivihiilen energiakäytön 2029 mennessä ja saavuttaa hiilineutraaliuden vuoteen 2045 mennessä. Onneksi keinoja löytyy laajalti eri sektoreilta. Hiilinielua tullaan kasvattamaan runsaasti esim. kestävällä metsänhoidolla ja hyödyntämällä viljelystä poistetut pellot, jotka aiempaa enemmän sitovat itseensä ilmastolle haitallisia aineita. Kotimaista energiaa ja biotaloutta tullaan kehittämään aktiivisesti ja ottamaan käyttöön. Ei myöskään saa unohtaa kehittyvää ja uusiutuvaa puhdasta teknologiaa. Jos mitkään niin nämä ovat Suomen Arvoisia Tekoja.

Moni vanhempi on huolissaan lapsistaan ja lapsenlapsistaan, minkälaisessa maailmassa he joutuvat elämään. Huoli on todella aiheellinen ja minusta se velvoittaa meitä vanhempia muuttamaan omia asenteitamme nykyiseen elämänmenoon. Ajatteleva nuorisomme on jo meitä edellä tässä asiassa. Mitäkö voimme tehdä? Jokainen meistä voi kykyjensä ja mahdollisuuksiensa mukaan muuttaa toimintatapojaan, esimerkiksi lajitellaan jätteet paremmin, syödään vähemmän punaista lihaa, edistetään kiertotaloutta, liikutaan enemmän kävellen tai pyörällä, matkustetaan ratikalla tai junalla,siirrytään vähempipäästöiseen autoon tai maalämmitteiseen kiinteistöön. Kun seitsemän miljardia ihmistä hieman muuttaa tapojaan, syntyy kyllä tulosta.

Matti Ahonen

Mlän Kunnallisjärjestön johtokunnan jäsen

Keski-Mlän paikallisyhdistyksen varapuheenjohtaja

Ikäihmisten neuvoston jäsen

Mäntsälän Liikenneturvallisuusryhmän jäsen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini