Uutiset

Keskusta juhli syntymäpäiväänsä 17.9.2016

02.10.2016

KESKUSTA JUHLI SYNTYMÄPÄIVÄÄNSÄ

Keskusta, aikaisemmilta nimiltään Maalaisliitto ja Keskustapuolue, viettää tänä vuonna 110-vuotisjuhlaa. Tätä merkkipaalua juhlittiin eri  puolilla maata järjestetyissä paikallisissa tilaisuuksissa, jotka jokainen paikkakunta on  järjestänyt oman näköisekseen.

Mäntsälässä juhla haluttiin tuoda ihmisten keskelle tarjoamalla syntymäpäiväkakkukahvit toriteltalla viime lauantaina. Tilaisuuden vetonaulaksi ei tällä kertaa pyydetty poliitikkoja, vaan Mäntsälän oma tangoprinssi Kalle Jussila.

Syntymäpäivävieraita kävi teltalla tasaiseen tahtiin. Keskustanaisten valmistamat täytekakut tekivät kauppansa ja iloinen puheensorina täytti teltan. Kalle Jussilan aloittaessa esiintymisensä lähitienoo oli jo täynnä hartaita tangon ystäviä.

Maalaisliitto sai alkunsa 1906, kun Ouluun perustettiin Suomen Maalaisväestön Liitto, joka yhdistyi samoihin aikoihin Laihialla perustetun Etelä-Pohjanmaan Nuorsuomalaisen Maalaisliiton kanssa.

Maalaisliitto osallistui Mäntsälässä vaaleihin ensimmäisen kerran 1919, mutta ei ehtinyt saavuttaa suurempaa menestystä ennen sotia. 1924 Mäntsälään perustettiin rekisteröity Maalaisliiton paikallisosasto, jonka toiminta kuitenkin hiljeni. Sodan jälkeen Karjalasta Mäntsälään muuttanut siirtoväki pani hihat heilumaan, ja Maalaisliiton paikallisosastoja ryhdyttiin perustamaan kylille.

Varsinainen läpimurto ja vaalivoitto omalla paikkakunnalla tapahtui 1951 eduskuntavaaleissa, josta lähtien Maalaisliitto oli Mäntsälässä ylivoimainen aina 1970-luvun lopulle saakka, jolloin Suomen maaseudun puolue verotti kannattajajoukkoa. 1991 Keskusta nousi taas suurimmaksi puolueeksi Mäntsälässä ja on sitä tänäkin päivänä.

Keskustan kunnallisjärjestö perustettiin Mäntsälään 1948 paikallisyhdistysten kattojärjestöksi, joten parin vuoden kuluttua vietetään kunnallisjärjestön 70-vuotisjuhlia. Kunnallisjärjestön ensimmäisenä pitkäaikaisena puheenjohtajana Mäntsälässä toimi kunnallisneuvos Onni Laine.

Mäntsälän alueella toimii tällä hetkellä aktiivisesti yhdeksän paikallisyhdistystä. Kylien asiat tulevat kuulluksi ja niitä voidaan näin viedä eteenpäin kuntapäättäjien kuultavaksi. Keskustan paikallisyhdistyksillä on myös oikeus tehdä ehdotuksia eduskuntavaaliehdokkaiksi. Paikallisyhdistykset nimeävät edustajansa kunnallisjärjestön johtokuntaan sekä Keskustan puoluekokouksiin.

Heti perustamisestaan lähtien Keskustalla, tai silloisella Maalaisliitolla. on ollut sillanrakentajan ja sovittelijan asema sekä valtakunnallisesti että paikallisesti. Yhteiskunnalliset olot olivat levottomat ennen sotia, joten tarvittiin tasapainottavaa voimaa. Keskusta ei ole kuitenkaan jäänyt paikoilleen, vaan on rohkeasti tarttunut toimiin tulevaisuuden rakentamisessa.

Mäntsälän Keskustan nykyisen puheenjohtajan Tapio Havulan mukaan Keskusta on harjoittanut vastuullista kuntapolitiikkaa Mäntsälässä koko sotien jälkeisen ajan johtavana kuntapuolueena ja haluaa tätä työtä jatkaa myös tulevaisuudessa. Tulevaisuus tuo mukanaan isoja haasteita, joista selvitään vain yhteishengellä ja yhteistuumin. Ei repien, vaan rakentaen yhteisen Mäntsälän puolesta.

 

 

24.10.2018Kunnallisjärjestön historiaa 70 vuoden ajalta
18.03.2018Mäntsälän Keskusta - 70 vuotta
25.09.2017Keskustan valtuustoaloite
02.10.2016Keskusta juhli syntymäpäiväänsä 17.9.2016
02.04.2014Kannanotto itsenäisen Mäntsälän puolesta
16.03.2014JOHANNES VIROLAINEN - 100 VUOTTA
19.11.2013Keskustanaiset pitivät syyskokouksensa
10.11.2013Keskustaväki kokoontui Kerkkooseen
31.10.2013Mäntsälän Keskustalle uusi puheenjohtaja
16.04.2013Mäntsälän Keskusta ei kannata Uudenmaan suurkuntaselvitystä

Siirry arkistoon »