HALLITUKSEN TEILAAJAT

Maanantai 10.9.2018 klo 22.03 - Matti Ahonen

Professori Markku Kuisman mittava haastattelu Helsingin Sanomissa 29.7 kirvoitti esittämään muutaman kommentin kysymysten kera. Ansioitunut Kuisma luotsasi haastattelussaan osuvasti maailman valta- ja taloussuhteiden kehitystä meidän aikanamme. Varsinkin markkinatalouksien kehittyminen suuryritysten aikana oli hyvin osuvaa. Tosin hän jätti mainitsematta suuryritysten tavan palkata runsaasti lobbareita edistämään lainsäädäntöä suuryrityksiä hyödyttävään suuntaan yhteiskuntien kustannuksella. Tästähän on runsaasti kirjoituksia, joissa kerrotaan niistä vahingoista, joita eräille maille on tullut.

On aivan totta, vaikuttaa siltä kuin markkinatalous on mielletty ainoaksi keinoksi toimia muutosten ja tehokkuuden aikaan saamiseksi. Tilanne on kuin sadussa, jossa ”Pandoran lippaan” henki on päästetty valloilleen, tai niinkuin Raamatussa, jossa yhteisö palvoi ”kultaista vasikkaa”. Kun yhteisö ei samalla tiedä, mitä ja kuinka tulisi toimia kohtuullisuuden saavuttamiseksi. Järkyttävää oli kuitenkin se kritiikki, jota hän esitti meidän hallitustamme kohtaan. On vaikea käsittää , mistä nämä kommentit kumpuavat ottaen huomioon professorin yhteiskunnallisen aseman ja arvostetun tutkijan tietomäärän. Varsinkin, kun hän ei esittänyt mitään vaihtoehtoisia toimia, joilla hallitus olisi saavuttanut työllisyyden nousun liki 72 %, valtion velan kasvun taittumisen sekä talouden huomattavan kasvun saavuttamisen verrattuna aikaisempiin hallituksiin, puhumattakaan 100 000 uudesta työpaikasta.

Kirjoituksesta henkii aivan kuin olisi oppositio puhunut. On se kumma tämä suomalainen yhteiskunta. Jos pieni porukka saa aikaiseksi koko yhteisöä hyödyttäviä asioita sen jälkeen, kun muut olivat lähes 10 vuoden aikana yrittäneet korjata meidän talouttamme. Anteeksi, saivathan he sen vielä huonommaksi kuin mitä oli ennen heitä. Niin varsinkin porukan vetäjää eli Sipilää mollataan ja haukutaan kaikin mahdollisin tavoin. Myös pyritään kaikin keinoin vähättelemään tai esittämään, että aikaansaannot ovat muiden ansiota. Tässä tulee erinomaisesti suomalaisten perisynti esiin, eli kateus. Suomessa ei kertakaikkiaan kukaan saa onnistua, sillä sehän on katastrofi meidän kannalta, jotka emme onnistuneet, mehän menetämme kasvomme.

Nyt olisi korkea aika tunnustaa pääministeri Sipilän ja muiden hallituksen jäsenten työnteon tulosten arvo sille kuuluvalle tasolle. Henkilökohtaisesti uskon, että jos professori Kuisma pyytäisi haastattelun Sipilältä, hän varmaankin mielellään suostuisi tähän. Olen vakuuttunut siitä, että professori Kuismakin tulisi samaan tulokseen kuin iso osa suomalaisia, että hallitus Sipilän johdolla on taitavasti käyttänyt maamme resursseja markkinatalouden valjastamiseksi Suomen kansan hyväksi.

Kommentoi kirjoitusta.

HALLITUKSEN TEHTÄVÄT

Maanantai 10.9.2018 klo 21.59 - Matti Ahonen

Takametsien miehiltä ja muilta aktiiveilta on tullut hallitukselle kovasti evästyksiä, että miten pitäisi toimia ja mihin painopiste asettaa. Se, mitä Sipilä sanoi Lahden kokouksessa puolueen tavoitteista ja linjasta ensi vaalikaudelle, oli täyttä asiaa. Hyvällä syyllä voidaan valita iskulauseeksi tällä kertaa ”Keskusta on sillanrakentaja”. Toivotaan tulevan mainonnan ja materiaalien olevan laadukkaampia kuin aikaisemmin.

Mitä sitten tulee hallituksen kiireellisiin tehtäviin ennen seuraavia eduskuntavaaleja, onkin tuhannen taalan kysymys. On aivan varmaa, että kannatusta ei saada nouse- maan jos puolueen digitaalista vuoropuhelua ja sisältöä ei muokata, nykyaikaisia mahdollisuuksia käyttäen esim. tekoalyä. Jo yksinkertaisesti hallituksen päätösten valmisteluun tulisi ottaa puolueen kannattajat ja aktiivit mukaan. Ennenkin maailmassa on ymmärretty, että kyselytekniikka tuo parhaan lopputuloksen kyselijälle. Hallitushan kuitenkin lopulta päättää missä laajuudessa vastaukset tulee huomioida. Kysytyille on mukanaolon ja hyväksynnän takia ensiarvoisen tärkeätä tulla huomatuksi puolueen vaikuttajina ja kannattajina.

Hallitus pystyy varmasti nopeasti aikaansaamaan sellaisen tietokoneohjelman, jonka avulla se voi luoda toistuvasti käytettävän kysely- ja vastausohjelman joka ynnää tulokset ja listaa perustelut. Tätä työkalua tulisi käyttää ahkerasti varsinkin omiin jäseniin ja kannattajiin. Työkalua voidaan ja tulee käyttää myös suureen yleisöön, sillä mikä muu keino olisi yhtä tehokas ja edullinen laajan tiedon hankintaan. Ne äänestäjät, jotka ovat täysin turhautuneita nykyisiin poliittisiin puolueisiin, ovat vaikeasti tavoitettavia ja lähestyttäviä. Tässä olisi eräs keino.

 

Kommentoi kirjoitusta.