Tasapainotusohjelma on kova haaste valtuustolle

Sunnuntai 2.10.2016 klo 9:24 - Tapio Havula


(Blogikirjoitus julkaistu Mäntsälän Uutisissa 24.9.2016)

Valtuustolla on työntäyteinen syksy. Kuntastrategiaa valmistellaan ja sote-lakiehdotuksista annetaan lausuntoja. Pääkaupunkiseudun kuntien sote-ratkaisut odottavat maan hallituksen linjauksia mahdollisista toteutusvaihtoehdoista. Uudenmaan maakunta poikkeaa suuren asukasmäärän (1,6 milj.) vuoksi muista Suomen maakunnista ja vaatii siksi erilaisia sote-ratkaisumalleja.

Keski-Uudenmaan kunnat Mäntsälä mukaan lukien ovat markkinoineet omaa Hyvinkään sairaanhoitoalueeseen tukeutuvaa sote-tuotantoaluetta, mikä vastaisi tämän alueen sotepalvelujen tuottamisesta. Aika näyttää, miten ehdotukseemme suhtaudutaan.

Kunnan tulevan vuoden talousarviokäsittely sähköistää aina ilmapiirin. Valtuustolle on juuri esitelty kunnan tilaama tasapainotusohjelma tuleville vuosille. Käyttötalouden puolella menojen karsiminen alle kahteen prosenttiin on kova haaste tämmöisessä kasvukunnassa.

Valtuusto edellytti lautakunnilta erittäin tiukkaa yhden prosentin linjaa menojen kasvulle tulevan vuoden talousarvioon. Uskon kuitenkin, että me kaikki ymmärrämme, että vain veroja korottamalla tai velanottoa lisäämälllä ajaudumme nopeasti ylivelkaantuneeksi kriisikunnaksi ja jätämme laskun maksamisen tuleville sukupolville, minkä haluamme välttää. Tulevaisuuden kunnan 8,2 kuntaveroprosentilla (nyk. 20,50) on vaikea selviytyä suuresta velkataakasta.

Meidän investoinnit ovat kantokykyymme nähden liian isot. Vuosina 2017-2018 investoinnit ovat noin 60 miljoonaa euroa. Rakennamme näinä vuosina neljää koulua. Riihenmäen, Ehnroosin, Sälinkään ja Hyökännummen koulujen rakentamiset ajoittuvat näille vuosille. Nämä investoinnit valtuusto on päättänyt, koska ne ovat välttämättömiä muun muassa koulujen sisäilmaongelmien vuoksi ja ne ovat sisältyneet pitkän tähtäimen kouluinvestoinneiksi jo vuosia.

Näiden investointien jälkeen toivoisi, että voisimme välttyä kouluinvestoinneilta muutaman vuoden ja vetää vähän henkeä kunnan investoinneissa selvästi matalammalla tasolla kuin nyt. Investointien toteuttamisessa on etsittävä vaihtoehtoisia ratkaisuja, ettei investointien taso pääse karkaamaan.

Tapio Havula

kunnanhallituksen pj., Keskusta


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini