EI, EI JA VIELÄ KERRAN EI!

Maanantai 10.2.2014 klo 12:46 - Kalevi Ylisirniö


Kortesjärven kunta liitettiin  kaksi vuotta sitten Kauhavan kaupunkiin. Lisääntyivätkö palvelut, säilyikö veroprosentti tai aleniko peräti? Alkoiko investointien vyöry? Mitä vielä ! Hävisi kunnantalon henkilökunta, loppui posti, lakkasi kauppa, lopetti huoltoasema ja pankkikin sulki ovensa.  Ei jäänyt edes pankkiautomaattia. Ainut palvelupiste on polttoaineautomaatti. Investointeja ei ole kuulunut eikä näkynyt. Tai menkääpä huviksenne kysymään, mitä mieltä lohtajalaiset taikka kälviäläiset ovat nykyisinä kokkolalaisina? Taikka ovatko kiiminkiläiset ja haukiputaalaiset onnesta soikeina Suuroulun kansalaisina?

Meille väitetään, että veroprosentti nousee pilviin, jos ei liitytä suureen Keski-Uudenmaan kaupunkiin. Kyseessä on joko tahallinen tosiasioiden vääristely eli kansankielellä sanottuna valehtelu taikka sitten uskomaton hyväuskoisuus eli lapsellisuus. Vai onko kyse vielä pahemmasta eli molemmista?

No, minkäslainen vaikutusvalta mäntsäläläisillä sitten olisi tässä ihmeen ihanassa suurkunnassa? Kokemuksia on jo nyt. Mäntsälä kuuluu pakkojäsenenä Keski-Uudenmaan pelastuslaitokseen, jota isännöi Vantaan kaupunki. Kunnan edustajat käyvät kokouksissa juomassa pullakahvit ja hyväksymässä Vantaan ilmoittamat päätökset. Kunnalla on pelkkä maksajan osa, ilman minkään sorttista, todellista vaikutusvaltaa.

Hallitus näyttää esittävän, että pakkoliitokset olisivat eräissä tapauksissa mahdollisia, jos kuntalaiset niin kansanäänestyksessä päättävät. Tässäkin tapauksessa kakku on päältä kaunis, mutta silkkoa sisältä. Pirkkalaa oltaisiin liittämässä Tampereeseen. Tamperelaiset 220 000 asukasta ja pirkkalalaiset, 20 000 asukasta äänestäisivät demokraattisesti asiasta. Mitä luulette, mikä mahtaisi olla lopputulos?

Maamme valtiosääntöoikeuden korkeimmat asiantuntijat, professorit Olli Mäenpää ja Kaarlo Tuori tuomitsevat Suomen Kuvalehteen antamassaan haastattelussa jyrkin sanoin hallituksen kaavailevat kuntarakenneuudistuksen ja sote-remontin. Professorien mielestä hankkeet ovat jopa perustuslain vastaisia loukatessaan kunnallista itsehallintoa.

Tässä ajetaan  täyttä vauhtia ja täysillä valoilla kohti kallionjyrkännettä, jonka kaikki näkevät. Varoitusvalot vilkkuvat räikeästi ja hälytyssireenit moikuvat, että korvia särkee. Eikö löydy jarrupoljinta? HERRA JUMALA SENTÄÄN !

 Kalevi Ylisirniö


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini