Milla Kosonen

sairaanhoitaja

Mäntsälän Arolasta

Kosonen_Milla.jpg

Tavoitteet pähkinänkuoressa:

  1. Keusotella tulee olla yksi kiireellisen hoidon palvelunumero, josta saa aina jonkun kiinni vähintään muutaman tunnin sisällä. 
  2. Jokaisessa kunnassa tulee olla ainakin yksi sosiaali- ja terveysasema, koska välimatkat ovat täällä pitkiä ja julkisen liikenteen yhteydet huonot.
  3. Hoitajien palkkaus ja työolot pitää saada kuntoon, sillä hoidon laatu paranee vain motivoituneella ja osaavalla henkilökunnalla.


Olen 35-vuotias tällä hetkellä hoitovapaalla oleva sairaanhoitaja ja pienen pojan äiti Mäntsälästä. Ehdokkaaksi aluevaaleihin minut sai lähtemään mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaiseksi Keusote kehittyy sote-muutoksen jälkeen. 

Keusoten toiminnassa on paljon parannettavaa. Pahimmillaan kiireellisiin yhteydenottoihin vastataan vasta useamman päivän kuluttua – ei-kiireellisistä puhumattakaan. Yhteydenotto on hankalaa, kun eri aikoina pitää soittaa eri numeroihin ja nettilomakkeen täyttö ei onnistu kaikilta syystä tai toisesta.

Keusotella tulisi olla yksi kiireellisen hoidon palvelunumero, josta saa aina jonkun kiinni vähintään muutaman tunnin sisällä. Useimmissa tilanteissa hoitaja pystyy ohjeistamaan ja arvioimaan tilannetta puhelimitse ilman, että potilaan tarvitsee saapua ollenkaan paikan päälle. Mutta kaiken edellytyksenä on saada joku kiinni. 

Hyvin järjestetty etähoito on kustannustehokas tapa parantaa palveluita, mutta se ei voi korvata kokonaan lähipalveluita. Keusoten alueella välimatkat ovat pitkät ja julkisen liikenteen yhteyden huonot. Siksi joka kunnassa pitää olla myös vähintään yksi sosiaali- ja terveysasema. 

Myös hoitajien palkkaus ja työolot tulee saada kuntoon. Motivoituneella ja osaavalla henkilökunnalla hoidon laatu paranee. Näin saadaan myös säästöjä, kun hoitajapulaa ei tarvitse paikata kalliilla vuokratyövoimalla.